Никога не съм виждал Слънчев бряг толкова пълен с българи. Така отговори в „Тази сутрин“ Румен Драганов от Институт за анализи и оценки в туризма защо курорта е толкова празен в средата на сезона. По думите му  той, Златни пясъци и Св. Св. Константин и Елена са проектирани за чужди туристи. 

„При българите има повтаряемост на местата, на които ходят. Те имат стереотип, не само за местата, но и за заведенията. Те знаят какво точно искат. И сега, когато имаме 500 хил. българи, които не отиват към Гърция и Турция – сега умението е как ще ги привлекат“, допълни той.

По думите през уикендите има около 190 хил. пътувания към Черноморието. Тенденцията за по-кратки пътувания е още от миналата година и според Драганов тя ще се запази и за следващите сезони. 

Той отчете, че освободената от поста министър на туризма Николина Ангелкова има заслуги за развитието на сектора. Според него, обаче през последните няколко месеца премиерът Бойко Борисов е взел бранша на „ръчно управление“ и това е наложило тя да бъде заместена от вицепремиера Марияна Николова. 

„Той сам, с неправителствени организации намали ДДС-то и взе други решения. Но министърът на туризма отсъстваше. Тя дълго време му обясняваше как сме единни в бранша, но тя не му казваше, че тя разединяваше бранша и сега не можем да генерираме печеливши решения за бизнеса“, допълни експертът. 

Драганов заяви, че Николова е била вицепремиер по туризма, така че очаква да се справи добре с новите си задължения.