Затворническите общежития у нас са 24. Към някои затвори има дори по две. В 20 от общежитията от открит тип присъдите си излежават осъдените на лек режим. Това са всички, които имат право да работят.

Снимка: btvnovinite.bg

Вътре в обектите от този тип има камери. По данни на Министерството на правосъдието средно един човек охранява 100 осъдени в общежитията.

Снимка: btvnovinite.bg

Десислав Трайков изпълнява длъжността началник на затвора в София и тази сутрин е бил на инструктажа в общежитието в Казичене.

Снимка: btvnovinite.bg

Законът дава възможност там при по-лек режим да попаднат и извършители на тежки  престъпления. В момента има 289 лишени от свобода. Наблюдават ги 6 служители.

Снимка: btvnovinite.bg

„На помощ на тия шест човека е и техниката за специалното наблюдение, включена в коридорите. Към техниката се включват и така наречените рапери - които подават сигнал в дежурната стая при движение”, обяснява Трайков.

Снимка: btvnovinite.bg

От общежитието в Казичене доста от затворниците излизат на работа всеки ден и за тях отговарят фирмите, за които работят.

Само за последната година в общежитията има отпуснати 200 нови щатни места за надзиратели, показват справките в Министерството на правосъдието.

Снимка: btvnovinite.bg

„Като имам уверението, че и през тази година ще бъдат увеличени броя на щата на служителите в ГДО, увеличават се непрекъснато ремонтите, обновява се състоянието, но за съжаление, не става с темповете, с които на нас ни се иска да се случва”, заявява Ивайло Григоров, председател на Синдикатите на служителите в затворите.

В Дебелт е най-модерното затворническо общежитие у нас. Има камери с изключително висока резолюция, които „виждат" на няколко километра.

Снимка: btvnovinite.bg

„В село Дебелт, което е най-близкото населено място, ако има автомобил, от тука да можем да разчетем номера с многото камери, които са налични в общежитието.", обяснява  директорът на затвора в Бургас Бранимир Мънгъров.

Въоръжена охрана в общежитието няма, но има микровълнови бариери.

Някои от затворниците в Казичане обясняват, че не е необходимо да се бяга - присъдите им са към края си и свободата за тях е близо.