Как ще работи новото мнозинство всички срещу ГЕРБ и при какви условия те ще подкрепят кабинет на "Има такъв народ"? 

БСП ще подкрепи кабинет на „Има такъв народ“ при пет условия, съобщи вчера Корнелия Нинова. Бързи и последователни здравни мерки за овладяване на пандемията и за ограничаване на пандемията и нейните социални последици; борба с корупцията, укрепването на независимата съдебна система, медиите и парламентаризма; обективна и задълбочена ревизия на състоянието на бюджета, на задълженията на България, на европейските ресурси и реализацията на инфраструктурните проекти; прозрачност при договаряне на европейските програми с ЕС за програмния период 2021-2017 г. и преработен план за възстановяване и развитие; промени в изборното законодателство за достоверно отчитане на гласа на всеки избирател и прекъсване на корпоративния и купения вот.

„Един опит за съставяне на кабинет в рамките на този парламент може да постави началото на процеса на нормализация в политиката и изготвяне на план за излизане на страната от кризите. Това не предполага нито дву-, нито три-, нито петчленка партийна коалиция. Това предполага много по-широко съгласие, много по-пластично управленско решение, което автоматически изключва чисто партийни кабинети, оглавявани от партиен лидер или друга изявена партийна фигура. Така ние разчитаме замисъла на суверена“, каза Мустафа Карадайъ, председател на ДПС.

„Коалиция не мисля, че е вариант. Коалиция на малцинството с подкрепа на останалите е вариант според мен, работещ“, заяви адвокат Николай Хаджигенов.

„Ние мислим, че в крайна сметка мнозинството от гражданите, които искаха промяна, възложиха отговорността за тази промяна на „Има такъв народ“, заяви Христо Иванов, съпредседател на „Демократична България“.

Ако ни бъде поиска подкрепа, ние ще водим разговори. Имаме ясна програма, ясни приоритети и няма да се отделяме от тях и в рамките на това ще водим тези разговори.  Нашата нагласа е да търсим решение именно през мандат на „Има такъв народ“.

„Представям си една много работлива и високоефективна група, която ще внесе изключително качествено законодателство и много ефективна в контрола. Професор Константинов, макар и като математик, към някогашното СДС помни, че това са наистина 30 години разговор за активна регистрация и за мъртви души и ние продължаваме да не сме решили този въпрос“, заяви Арман Бабикян.

- Каква подкрепа вие бихте дали, на кого и на кого не бихте дали своята подкрепа?

- На кого не бихме е ясно мисля, че за всички. Първата цел на протеста бе изпълнена днес - Бойко Борисов не е министър председател и с това искам да поздравя всички. Много съм щастлив, че успях миналата година да подам ръка на г-жа Мика Зайкова, за да се качи на трибуната, на площада. И сега съм щастлив да я виждам как тя дава думата, допълни Арман Бабикян.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!