„Що се отнася до парламентарната работа и сформирането на правителство, Националният съвет прие следната позиция- при предлагане на правителство в мандата на ГЕРБ парламентарната група да гласува против“, съобщи председателят на „столетницата“ Корнелия Нинова на специален брифинг след пленума.

При предлагане на правителство с мандат на втората по численост партия – „Има такъв народ“, БСП „ще проведе консултации и ще даде подкрепа, въпреки че няма да участва в него при условие, че кандидатът за министър-председател и излъчилата го партия публично заявят готовност за следното“:

  • Бързи и последователни здравни мерки за овладяване на пандемията и за ограничаване на пандемията и нейните социални последици.
  • Борба с корупцията, укрепването на независимата съдебна система, медиите и парламентаризма.
  • Обективна и задълбочена ревизия на състоянието на бюджета, на задълженията на България, на европейските ресурси и реализацията на инфраструктурните проекти.
  • Прозрачност при договаряне на европейските програми с ЕС за програмния период 2021-2017 г. и преработен план за възстановяване и развитие.
  • Промени в изборното законодателство за достоверно отчитане на гласа на всеки избирател и прекъсване на корпоративния и купения вот.

Накрая Нинова добави още едно условие, че „ако партията, която предлага правителство или излъченият от нея кабинет смятат да осъществяват действия по своя инициатива или по инициатива на свои коалиционни партньори, които противоречат на основните политически ориентири и предизборни ангажименти на БСП, тя няма да получи подкрепа от страна на ПГ на БСП“.

В случай че се стигне до възлагане на проучвателен трети мандат на БСП, ще вземем решение по този въпрос в спешен порядък, заяви още Корнелия Нинова.

Националният съвет на БСП също е приел предложението на Изпълнителното бюро за подкрепа на президентската двойка Румен Радев и Илияна Йотова за втори мандат със 122 гласа "за", 0 "против" и 9 "въздържал се", съобщиха по-рано от „Позитано“ 20.

Конгрес на БСП засега няма да се свиква, съобщи председателят на „столетницата“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!