От днес пред големите държавни болници в страната по заповед на здравното министерство трябва да има фургони за преглед на пациенти със съмнение за коронавирус.

Идеята е да не се смесват потоците от пациенти и потенциалните носители на вируса да се преглеждат отделно, като им се направи антигенен тест, който почти веднага показва дали дадено лице е заразено или не. Мярката беше въведена след нареждане на премиера Бойко Борисов.

Пред "Пирогов" има два фургона, които са поставени там от началото на пандемията. През деня обаче видяхме, че в тях се извършва тестване с PCR на безсимптомни лица.

По-късно през деня на опашката пред главния вход срещаме и Павлин Петков. Мъжът боледува от 5 дни. Видял по новините, че може да се изследва по новия начин и идва обнадежден, но не попада в мобилния пункт за прегледи.

"Аз чакам вече над 20 минути, опашката както виждаме е абсолютно обща. Никой не влиза вътре, никой не разпределя. Широко прокламираната идея беше, че всъщност няма да се чака и още като външен достъп ще получим своето разпределение пред контейнерите", разказва мъжът.

Пред Александровска болница в София днес също имаше фургон за диагностика.

Във фургона на "Св. Иван Рилски" пък от сутринта са докарали и прегледали шестима пациенти със симптоми, които са разпределени в лечебното заведение, разказва ни охраната на обекта. В момента, в който идваме ние обаче, COVID кабинетът е празен, а пациенти или лекари няма.

Някои от болниците разполагат с отделни сгради, в които могат да се преглеждат пациентите, съмнителни за COVID, и нямат нужда от фургони. Една от тях е "Св. Анна".

По-рано през деня здравният министър проф. Ангел Костадинов обясни, че в пунктовете за диагностика ще се преглеждат всички граждани, които имат симптоми и оплаквания. Анитгенните тестове ще са безплатни.

Здравният министър обаче предупреди, че хора без симптоми не бива да се изследват в пунктовете, за да избегнат потенциално заразяване.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!