От днес всяка болница трябва да разполага с фургон за бързо диагностициране на пациенти. Мярката се въвежда след нареждане на премиера Бойко Борисов. Временна постройка вече е поставена пред „Пирогов“. 

Още в ранните часове на деня пред фургона на спешната болница имаше хора със симптоми на COVID-19, които желаеха да си направят PCR тест. 

Директорът на лечебното заведение проф. Асен Балтов обясни в ефира на „Тази сутрин“, че преди да бъдат прегледани на пациентите им се измерва сатурацията (б.р. насищането на кръвта с кислород) с пулсоксиметри и ако тя е под 90%, пациентът се преглежда с предимство. 

„Понякога има над 15 души, чакащи в рамките на един час. Настаняват се във фургоните, като те изчакват в тях, за да им се направят съответните изследвания. През останалото време фургоните се ползват за взимане на бърз антигенен тест, както и за PCR“, заяви проф. Балтов. 

По думите му във фургоните може да се извършват клинични прегледи или взимане на кръв за лабораторни изследвания. След освобождаване на място в триажната зала, пациентът се прехвърля там, а фургонът се дезинфекцира. 

След това му се прави рентгенова снимка и при необходимост – скенер. „След това се вижда дали трябва да бъде хоспитализиран. Ако той е в по-леко състояние му се дава рецепта и се изпраща вкъщи“, уточни директорът на „Пирогов“. 

Той допълни, че чрез тази система не се смесват потоците на болни и здрави пациенти. „Централният вход на „Пирогов“ ще остане за хора със съмнения за коронавирусна инфекция, а този, който е между двете сгради – ще бъде за хора с други оплаквания. Така ще разделим потоците окончателно“, допълни проф. Балтов.

През изминалото денонощие около 150 пациенти са преминали през изнесения пункт за диагностика, от тях 28 са хоспитализирани.

Необходими ли са нови противоепидемични мерки и колко са заразените с COVID-19 медици в „Пирогов“ - вижте във видеото!