Три дни имаха държавните болници да поставят мобилни пунктове, в които хора със симптоми на коронавирус да бъдат тествани и преглеждани.

Проверихме в цяла София дали са готови.

Пред Първа градска болница камион достави фургона за прегледи часове преди крайния срок, поставен от Министерството на здравеопазването. Докаран е от общинското дружество „Пазари Юг“.

„Няма да е лесно, сами виждате каква бригада сме направили. Правим всичко възможно, за да успеем за утре“, каза ни д-р Цветомир Димитров, който е изпълнителен директор на болницата.

Подготовка на мобилния триаж тече и пред УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ“. Фургонът там е докаран вчера, а днес вече има ток и интернет.

Основната идея на мобилните пунктове е да бъдат отделени пациентите с коронавирус от тези, които не са заразени.

Хората със симптоми ще бъдат консултирани от лекари и ще им се правят бързи тестове за COVID-19.

Докторите, които ще преглеждат пациентите, ще са специалисти от съответната болница, пред която е поставен фургонът.

За пунктовете не е необходима специална апаратура, но в помещенията трябва да има мебели и електричество.

„Ние в най-кратък срок ще ги електрифицираме, ще ги пригодим, за да могат екипите нормално да преглеждат и разбира се за пациентите да е по-комфортно“, коментира пред bTV изпълнителният директор на Пета градска болница – д-р Борил Петров.

На въпрос ще приема ли пункта пациенти от утре – 6 ноември, той отговори: „Ще се постараем“.

В началото на седмицата здравният министър проф. Костадин Ангелов обяви, че до края на седмицата пред всяка държавна болница ще има мобилни триажи по разпореждане на премиера Бойко Борисов.

Столичната община доставя фургоните за общинските болници в София.