Масови полицейски проверки за зимни гуми, чистачки и фарове. При започналата вече акция „Зима" ще се следи дали шофьорите дават предимство на пешеходците. До момента са засечени десетки хиляди нарушения. 

И тази сряда не се размина без тежки инциденти. В Шумен пет жени пострадаха при катастрофа, една от тях е в интензивното. Във Варна четирима бяха леко ранени след като на Аспаруховия мост автобус се блъсна в аварирала кола. 

Първите данни от полицейските проверки за акция „Зима” са показателни - от началото на ноември до сега 18 души са загинали при катастрофи, над 240 са ранени, а глобените шофьори са над 43 хиляди.  От тях повечето са санкционирани за превишена скорост. 

В момента фокусът на проверките е върху пешеходните пътеки, именно заради инцидентите с пресичащи хора, които зачестяват през зимата.

Снимка: btvnovinite.bg

19 776  от установените нарушения при акция „Зима" са за скорост, издадените фишове  са 17 314, а актовете са 5 899.

През зимата, по тъмно и с тъмни дрехи пешеходците на практика стават невидими за шофьора, твърди автомобилният състезател Димитър Илиев.

„Ако човек е облечен с тъмни дрехи, шофьорът го вижда чак в последните 14-15 метра от карането си. Което вече е прекалено късно за каквато и да е реакция”, обяснява Илиев.

Снимка: btvnovinite.bg

Затова е важно да се кара бавно, а кракът да се държи на спирачката преди пешеходна пътека.

„Ако блъснеш пешеходец с 30 километра в час, дори да не пипнеш изобщо спирачката, като го блъснеш, той има 80% шанс да оцелее. Ако го блъснеш с 40 – неговите шансове стават едва 30%”, казва автомобилният състезател.

Снимка: btvnovinite.bg

„Много често на тях предимството им се отнема, биват блъскани. Изключително тежки са последиците за тях”, казва Мария Ботева от ГДНП.

Затова и полицейските проверки са предимно по пешеходните пътеки. Глобите за шофьорите са до 200, а за неправилно пресичащите пешеходци - до 50 лева. Повечето нарушения обаче са за ползване на телефон или невключени фарове.

За да е безопасно зимното шофиране най-важни са гумите.

Снимка: btvnovinite.bg

„Гумите ни дават стабилност и безопасност. Отделно от това гумите трябва да са пресни. Тоест те трябва да са меки, с хубав и дълбок грайфер”, категоричен е Димитър Илиев.

Илиев предупреждава, че в студените месеци най-опасни на пътя са черния лед и аквапланингът, които на практика правят неуправляема всяка кола.