18 загинали на пътя и над 240 ранени от началото на месеца до момента. Глобените са десетки хиляди. Данните са от полицейската статистика във връзка с акция "Зима", която продължава в цялата страна. 

В същото време в столицата кола се удари в електрически стълб. Инцидентът е станал на кръстовището при пазара в квартал „Красна поляна”. 

По първоначална информация светофарът сменя сигнализацията от червено на зелено, а в крайната дясна лента е имало коли. В този момент приближава колата, която рязко завива, за да не удари другите автомобили, шофьорът губи контрол и колата се удря в стълба.

Шофьорът на катастрофиралата кола е жена, която е пътувала със своето дете. За щастие, те не са пострадали. 

Снимка: btvnovinite.bg

Заради зачестилите инциденти полицейските екипи ще следят дали се дава предимство на пешеходни пътеки. Глобите за шофьорите  са от 100 до 200 лева, включително и отнемане на книжката при повторно нарушение. 

За пешеходците е важно да знаят, че трябва да пресичат само на позволените места. В противен случай, при прескачане на мантинели и минаване на червено, и те ще плащат от 20 до 50 лева. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Имаме 43504 нарушения установени, от тях 19 000 са само нарушения на скоростните режими, а 17 000 за други нарушения. Можем да кажем, че българинът много бърза”, заяви Мария Ботева от ГДНП.

До петък шофьорите са задължени да сложат зимните гуми, защото след това ще има глоби, а те са до 50 лева. 

Освен инцидента в столичния квартал „Красна поляна, тежка катастрофа се е случила  и на главния път между Шумен и Силистра на разклона за Хитрино. 5 жени са пострадали при сблъсък между камион и лек автомобил. 

По първоначални данни до произшествието се е стигнало по време на изпреварване предприето от шофьорът на колата.

Акция „Зима” ще продължи до края на ноември, а до момента - освен скоростта най-често шофьорите получават глоби за фарове, колани и говорене по мобилен телефон.