Година и половина се бавят правилата къде да изхвърляме старите си лекарства. Държавата мълчи, а хората се питат какво да правят с медикаментите, застояли по чекмеджетата.

Специалистите обясняват, че по-голямата част от лекарствата в аптеките не представляват опасност за околната среда. По тази причина аптекари и производители са на мнение, че на специален режим на унищожаване трябва да подлежат само малка група медикаменти. Фармацевтите са категорично против всички стари лекарства да се събират от аптеките и да се транспортират за тяхна сметка. Общините също се дърпат да финансират подобна дейност, както и самите производители.

Разсъжденията затова къде можем да изхвърляме старите си лекарства започнаха в началото на миналата година. И родиха гаф - здравното министерство предложи да се връщат в аптеката, от която сме ги купили, като за целта пазим касовата бележка. Наредбата беше върната за преработка. Оттогава мина година и половина, смениха се няколко ресорни министри, резултат - няма.

Анжела Спасова "бере плодовете" от това. Събрала е цяла чанта с лекарства с изтекъл срок, които държи в автомобила си. „Не бива да се изхвърлят в контейнерите за боклук, не бива да се изхвърлят в тоалетните, и аз всъщност си ги нося в багажника и не знам какво да ги правя", казва жената.

От министерство на околната среда и водите предлагат всички стари лекарства да се връщат в аптеките, а общините да финансират транспортирането и унищожаването им.

„Създаването на цялостна система за унищожаване на всички лекарства би било неизгодно финансово за държавата", категоричен е Антон Вълев от Националната аптечна камара.

„Наблюдавайки процесите от последните месеци, можем да видим колко вредни могат да бъдат едни необмислени политически и административни решения", казва Деян Денев от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България.

От фармацевтичния бранш настояват държавата първо да определи кои са лекарствата, вредни за околната среда, и само те да се унищожават по специален ред, като се предават на общинските площадки. За останалите да се подготви информационна кампания как хората сами да ги унищожават - чрез разтваряне в утайка от кафе или като ги изхвърлят в течаща вода.

В писмо от здравното министерство отговориха , че няма да приемат наредбата докато страните не постигнат консенсус как и къде да се връщат старите лекарства и кой да плаща за тяхното транспортиране и унищожаване.

Не е ясно дали ресорните министерства ще направят оценка колко би струвала една специална система за събиране и унищожаване на старите лекарства на домакинствата, нито пък е ясно за какви количества говорим. От писмото на здравното министерство става ясно единствено, че наново стартира преразглеждане на становищата на всички страните по казуса.