След като „Продължаваме промянатаДемократична България“ стана втора политическа сила в парламента и предстои да стане мандатоносител, групата обяви план за съставяне на правителство.

Според него връчването на мандата трябва да бъде отложено с до три месеца и ще бъде внесена декларацията в Народното събрание. С нея ще се заяви съгласие за гласуване на 7 закона и решения:

  • "Да гарантираме справедливи съд и прокуратура (Закон за съдебната власт),
  • Да защитим добросъвестните хора, изпаднали във финансови затруднения; (Закон за личния фалит),
  • Да могат да се подават сигнали срещу корупция без страх от репресии (Закон за защита на сигналоподателите),
  • Да приемем правилата и избор на членове на Комисията за противодействие на корупцията (КПК),
  • Да приемем поправки срещу незаконното подслушване и следене,
  • Да изберем нов Омбудсман,
  • Да направим първи стъпки в реформа на службите, чрез въвеждане на полиграф".

Ако декларацията не бъде подкрепена, от ПП-ДБ ще върнат мандата неизпълнен. Ако бъде подкрепена, ще се пристъпи към внасяе и гласуване на описаните седем законопроекта и решения.

Едва след като бъдат приети, което от ПП-ДБ изчисляват, че ще стане в рамките на три месеца, ще се пристъпи към процедурата за връчване на втория мандат и съставяне на правителство.

 

Как партиите гледат на предложената декларация?

От ГЕРБ-СДС запазиха мълчание относно идеята. Единствено Делян Добрев коментира в социалните мрежи и определи исканата отсрочка за връчване на мандата като опит за измама.

„Г-н Президент, много точно ги кръстихте "шарлатани" и се отрекохте от тях. Не им позволявайте да Ви заблудят повторно и да Ви се качат пак на главата. Искат 2 месеца за персонална предизборна кампания, в която като бъдещ мандатоносител ще сипят опорки за "реформи, регулатори и регламенти". Единствената цел на тези 2 месеца е да измамят избирателя като онова ала-бала с машините, в което замесиха и Вашето име. Не им ги давайте!“, пише Добрев.

Първоначално също в пост в социалните мрежи председателят на „Възраждане“ призова ПП-ДБ да върнат мандата. След срещата Костадинов коментира и предложената декларация:

„Радваме се, че ПП-ДБ най-после припознаха идеята на "Възраждане" за борба с корупцията. Следващото, което следва да припознаят, е искането на "Възраждане" и 604 000 български граждани за провеждането на референдум за запазване на българския лев. Защото борбата с корупцията е немислима при отсъствието на демокрация. Ето защо няма значение кой е министър-председател, ако той не зачита волята на българския народ и неговото демократично право за провеждане на референдум“, посочва Костадин Костадинов.

Част от ДПС са категорични, че подобно предложение противоречи на конституцията и не биха го подкрепили.

„Поредният брутален опит на ПП-ДБ да изнасилят Конституцията. Слава богу, че президентът ги върна в реалността“, каза заместник-председателят на Народното събрание и депутат от ДПС Йордан Цонев.

Бившите от групата са на друго мнение.

„Ние бихме разговаряли с всеки един субект в Народното събрание, включително и ПП-ДБ, с изключение на „Възраждане“, на базата на обсъждане на конкретни политики, програми, реформи -бихме разговаряли и следили с интерес това, което предлагат“, каза Тимур Халилов, изключен депутат от ПГ на ДПС.

БСП заявиха, че са готови да седнат на масата за преговорите.

„Нека да видим декларацията и пакета от закони и мерки, които предлагат. Готови сме за диалог и очакваме да бъдем поканени на разговори, но без предварително зададени ограничения“, уточни Атанас Зафиров.

От „Има такъв народ“ обърнаха внимание, че в предложената декларация от ПП-ДБ е записано – „Народните представители, подкрепящи настоящата Декларация за излизане от политическата криза, призовават Президента да отложи връчването на втория мандат с 3 месеца, за да бъдат гласувани горепосочените законопроекти и решения.“

Според партията на Слави Трифонов отлагането на връчването на третия мандат е нарушение на Конституцията.

„Не знам за вас, но на мен президентът и неговият екип не ми приличат на глупаци. Нито пък депутатите от ИТН са глупаци, за да призовават за противоконституционни действия държавния глава“, коментира Трифонов.

„Депутатите от „Има такъв народ“ ще подкрепят тази декларация, ако се премахнат противоконституционните призиви в нея и ще участват активно в изработването на тези закони, които евентуално ще се окажат противоконституционни“, заявява още той.