Вече са ясни новите 240 депутати в парламента. Централната избирателна комисия обяви имената им предсрочно.

След 14 години като кмет на София Йорданка Фандъкова се завръща, но вече като депутат, заедно с предишния председател на Столичния общински съвет - Георги Георгиев.

От БСП ново лице изненадващо ще бъде бивш кадър на СДС. Това е Калоян Методиев

Всички 13 депутати в най-малката парламентарна група - тази на „Величие“, са нови за голямата политическа сцена.

Сред тях е легендата на българската естрада Етиен Леви, но и по-малко известни като Дарин Георгиев, който се е грижил за сигурността на частни лица, футболни отбори, пазил е и кораби от сомалийски пирати - твърди самият той.

„Разбрах, че съм достатъчно зрял, за да вляза в едно такова приключение. Избрах на политическа екопартия „Величие“, защото там се говори за чистота на природата на България“, коментира Етиен Леви.

Снимка: БГНЕС

 

„Винаги съм бил оптимист, когато е трудно. Знаете ли защо? Защото има вселенски закони, които казват, не може да е вечно лошо“, казва още той.

Бившият кадър на "Има такъв народ" Виктория Василева ще е част от депутатите на "Величие". Бойко Борисов влиза като депутат от Пловдив. Завръща се и бившият председател на Народното събрание - Цвета Караянчева.

Председателите на ДПС - Делян Пеевски и Джевдет Чакъров също ще бъдат в парламента. Единият влиза от Кърджали, а другият от Силистра.

В пленарната зала се завръща и Хюсеин Хафъзов, който за малко беше с Лютви Местан, а преди това стана популярен с репликата "ваканцувам".

 

Кирил Петков от „Продължаваме промяната - Демократична България“ е избрал да бъде депутат от София, а не от Перник, и така дава път към парламента за Бойко Рашков. А Настимир Ананиев излизат от голямата политика.

Снимка: БГНЕС

„Политиката е "шарен гоблен" от приятелства и предателства, от очаквания и разочарования, от лидерство и мишкуване“, коментира Ананиев.

Христо Иванов вече обяви, че се отказва от депутатското си място.

Остриетата на „Възраждане“ - Костадин Костадинов и Цончо Ганев, и на БСП - Корнелия Нинова и Борислав Гуцанов, запазват местата си.

От "Има такъв народ" освен Тошко Йорданов и Станислав Балабанов, в парламента се завръща Христинка Иванова, след като лидерът на партията Слави Трифонов се отказа.

Снимка: БГНЕС

Христинка Иванова беше ябълката на раздора между хората на Слави Трифонов и Радостин Василев, който с партия „МЕЧ“ не успява да влезе в парламента след тези избори.

Днес - два дни преди евентуална среща с другите партии, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви през фейсбук от Велико Търново, че до седмица трябва да има яснота ще има ли правителство в този парламент.

Планът на Борисов е преговорният екип на ГЕРБ-СДС да започне срещи в понеделник. Пак тогава президентът Румен Радев трябва да каже и кога ще бъде първото тържествено заседание на 50-ия ни парламент.

Повечето политически играчи и днес запазиха мълчание. То беше нарушено от Кирил Петков, който повтори, че формацията няма да допусне Борисов да бъде премиер.

От „Да, България“ заявиха, че деветимата им депутати няма да подкрепят каквото и да е правителство, независимо с кой мандат.

Все още не е ясно кога избраните ще се съберат за първо заседание.