Днес изтича 5-дневният срок, в който Българската народна банка обяви, че Асоциацията на банките ще подготви и предложи единен механизъм за налагане на мораториум на вноските по кредитите както за фирмите, така и за гражданите. 

bTV научи, че Асоциацията на банките вече e изпратила писмото с предложенията си на БНБ и сега предстои двете страни да се разберат. След като това стане, БНБ ще се произнесе.

В Закона за извънредното положение депутатите гласуваха, че банките нямат право да налагат наказателни лихви за забавяне върху кредитите. 

Остава отворен въпросът от коя дата ще влязат в сила мерките за длъжниците на банките – от началото на извънредното положение или от датата на решението на БНБ.

Мярката няма да важи за клиентите на българските компании, които раздават бързи кредити, защото те не работят като търговските банки в България.

Кредитният експерт Тихомир Тошев даде практични съвети за длъжниците. По думите му опрощаване няма да има, а само отлагане на вноските на хората.

„Това ще е за хората, които са били коректни преди кризата – плащали са си коректно и навреме“, допълни той.

Кредитният експерт уточни, че хора, които работят във фирми, които не са засегнати от кризата – трябва да продължат да обслужват кредитите си. „Идеята е да се анализират хората, които са пострадали – за тях се дава облекчение, а след това кредитът, най-вероятно, ще бъде удължен със същия срок и когато се излезе от това затруднение, те ще трябва да обслужват отново кредита си“, допълни той.

Тошев обяви, че се надява фирмите за бързи кредити също ще реагират и да подкрепят техните дългогодишни клиенти, като им предложат облекчение. „Бързите кредити нарастват много, именно в периоди на криза, в ръст на безработицата – хората трябва да са много внимателни при теглене на бързи кредити, защото това са най-скъпите продукти на кредитния пазар“, каза експертът.

В Закона за извънредното положение депутатите гласуваха, че банките нямат право да налагат наказателни лихви за забавяне върху кредитите, както и нямат право да ги изискват предсрочно.