„Демократична България“ поискаха оставката на ръководството на Българската банка за развитие, както и на директора й Стоян Мавродиев. Искането идва след като стана ясно, че държавната банка е отпуснала сериозен кредит на фирма, свързана с колекторска дейност.

От банката видяха политическа атака срещу правителството в обвиненията, тръгнали от публикация във в."Капитал".

Справка в Търговския регистър показва че в края на март ББР отпуска кредит от над 75 мил лева на „Свети Георги Груп“, като за обезпечение служи самото търговско дружество. То е свързано с компаниите за изкупуване на вземания „С.Г. Груп“ ЕАД и „ВИП Колекшънс“.

„С парите на данъкоплатците се финансира колекторска компания. В момента, в който милиони българи задлъжняват, бюджетът финансира съмнителни групировки, които да изкупят дълговете на гражданите да упражняват тормоз“, заявяват още от „Демократична България“.

Отговорът на банката

От ББР отговориха на брифинг. Главният изпълнителен директор Стоян Мавродиев заяви, че непрекъснато се появяват "всякакви фалшиви и популистки новини срещу политиката на ББР", чиято цел е да бъде атакувано правителството.

Той обясни, че банката не раздава пари, а осигурява ликвидна подкрепа на две български банки и става дума за кредит за фирма, която вече един път успешно е погасила свое вземане към ББР.

Снимка: БГНЕС

"Преди беше атакувана КФН (на която председател беше той), сега - ББР, заради това, че същите тези лица, са подсъдими за данъчни престъпления и пране на пари със запорирани имущества заради подписани лично от мен сигнали до главния прокурор", заяви Мавродиев.

По думите му критикуването на всяка сделка на ББР е станало "условен рефлекс" за определени политически партии. 

Коментарът на вицепремиера

Казусът беше коментиран и от вицепремиера Томислав Дончев: „При всички случаи това не звучи добре. Първият отговор трябва да дойде от ББР. Те дължат пълна информация защо и как са отпуснали подобен кредит“.

Той подчерта, че целият сюжет няма общо с антикризисните мерки на правителството, които включват и подкрепа за ББР за осигуряване на гаранции: „Те се осигуряват по отношение на търговските банки, които ще бъдат трансмисията, чрез която нашата помощ ще стигне до бизнеса“.