На онлайн уроци остават децата, чиито родители са против тестването, както и учениците в 15 области, за които се оказа, че няма тестове. 

Причината за липсата на доставки по думите на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров е, че един от доставчиците е подписал договор и е изчезнал. 

Снимка: btvnovinite.bg

На посочения адрес не беше открит представител на фирмата. А по-рано през деня по телефона оттам казаха, че изпълняват договорените срокове. По информация на bTV, фирмата доставчик e  трябвало да осигури 200 хил. теста.

По думите на министъра на образованието проф. Николай Денков тестовете е трябвало да бъдат в склада в с. Лозен в понеделник.

„Ние нямаме пряк контакт, тъй като поръчките се правят от друго министерство. Както обясни министър Кацаров вчера, те са направили една много по-голяма поръчка за 1 млн. и 460 хиляди. Ако те бъдат осигурени в следващите дни, ние ще имаме тестове за един месец“, обясни проф. Николай Денков.

Снимка: btvnovinite.bg

От Министерството на здравеопазването отговориха писмено: „Стойността на двата договора е 1 468 000 лв. – с фирмите „Пи Кей сайънтифик“ ЕООД и „Булснайт“ ЕООД. Министерството на здравеопазването не е превеждало на „Булснайт“ ЕООД авансово средства. 

Снимка: btvnovinite.bg

Още 86 хил. теста, в рамките на втората обществена поръчка, бяха доставени на Министерството на образованието и науката от здравното ведомство. Новата пратка ще бъде разпределена в четири области – Пловдив, Бургас, Русе и Враца.


Веднага след като МЗ получи щадящи тестове, същите се предоставят на МОН по утвърдена процедура. 

На този фон над 40% от родителите на ученици от 1. до 4. клас не подкрепиха тестовете, като условие за връщането им в клас. 20 на сто от родителите на децата в столицата не пожелаха тестване два пъти в седмицата. Като Гергана и Йорданка.

„Нека отмине големият бум на заболеваемостта, няма нужда да стресираме децата, нито да вменяваме на учителите допълнителни дейности. Второ – качеството на събирания тест не смятам, че ще е добро“, коментира Гергана Райкова, родител на първокласник.

Снимка: btvnovinite.bg

„Децата не са съгласни с тези тестове, представят си, че е нещо страшно. Бях навита на варианта да си ги правим вкъщи”, допълни Йорданка Янкова, родител на второкласник и дете в 4. клас.

В столичното 123 СУ „Стефан Стамболов“ училище днес няма паралелка, която да започне уроците си присъствено.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!