В Народното събрание депутатите започнаха работа по промени в Изборния кодекс.

Правна комисия прие на първо четене законопроекта на "Има такъв народ" за изцяло въвеждане на машинен вот и отхвърли предложението за мажоритарно гласуване на ГЕРБ - СДС.

Снимка: Ладислав Цветков

Четири партии имат идеи, като някои се припокриват. Основните са гласуване по пощата, електронно гласува, машинно, облекчено гласуване за българите в чужбина и нова по-малка Централна избирателна комисия.

Най-оспорвана бе идеята на ГЕРБ за мажоритарен вот.

Снимка: Ладислав Цветков

Според Ива Митева от „Има такъв народ“ тази идея „е писана като за една нощ“.

Най-одобрявана е идеята за видеонаблюдение.

За по-малко от седмица след конституирането на парламента вече има внесени 6 законопроекта за Изборен кодекс. Те са на ГЕРБ-СДС, "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!".

Снимка: Ладислав Цветков

Партията на Станислав Трифонов иска облекчаване на начините на гласуване. Това, според депутатите, би се случило с премахване на ограничението за секциите в чужбина, възможност за пускане на бюлетина по пощата и 100% машинно гласуване. Останалите акценти - въвеждане на видеонаблюдение в секциите и намаляване на субсидията на един лев.

Мажоритарното гласуване се предлага от ГЕРБ. От партията го виждат в два тура. То може да стане чрез прерайониране на страната. 234 едномандатни района в границите на държавата и още 6 в чужбина.

Според ДПС трябва комисията да се обедини около 2-3 точки, които да могат да бъдат приложени при следващи избори.