Преподаватели от катедра "Социология" в Софийския университет изпратиха гневно отворено писмо по повод грешните социологически прогнози преди Евроизборите. Писмото е предизвикано от удара върху авторитета на нашата наука, нанесен от най-популярните социолози в страната – от социологически агенции, казват преподавателите.

"Държим да подчертаем, че социологията далеч не се свежда само до демоскопски и електорални проучвания, тя изследва цялостните процеси и тенденции на развитие на обществото, в което живеем, както и кризисните явления в него. Електоралните изследвания обаче, които бяха далеч от изборните резултати, неизбежно оказват влияние върху престижа на социологията като цяло", заявяват преподавателите.

Те настояват да се анализират причините, довели до провала на демоскопските изследвания на някои социологически агенции, прогнозиращи последните избори за евродепутати. Създава се впечатление за тежко нарушение на професионалните стандарти или за съзнателно манипулиране на резултатите. Това събитие не е изключение: подобни тревожни тенденции се проявиха и при предишните парламентарни и местни избори, напомнят университетските социолози.

"Излишно е да напомняме, че в учебните зали на университета се преподава, че спазването на професионалните стандарти е единствената гаранция за смислени резултати в едно социологическо проучване.

Прилагането на научни методи е разписано като ключово правило в етичния кодекс на Българската социологическа асоциация, както и в целите и принципите на Европейската асоциация на изследователите в областта на общественото мнение и маркетинга (ЕСОМАР) и Българската асоциация на професионалистите в маркетинговите изследвания и проучванията на общественото мнение (БАМОР) – организации, в които социологическите агенции (или техни представители) членуват, заявяват преподавателите.
Неспазването на професионални стандарти води не само до срив в престижа на конкретната агенция, а подкопава доверието в способността на социологията да предлага научни обяснения на социалния свят. Не би трябвало да подценяваме дългосрочната опасност – да отблъснем млади хора от професии, свързани с прилагането на социологически методи.

Ние, като академични социолози, сме приели за своя кауза да преподаваме тази наука като шанс за разбиране на съвместния ни живот. Вярваме, че представителните проучвания имат за цел да покажат състоянието на обществените нагласи и призоваваме нашите колеги от бизнеса да се стремят да правят същото, се посочва още в отвореното писмо.

Преподавателите напомнят и текстовете на етичния кодекс, които задължават социолозите да "реализират своите задачи посредством внушаващи доверие начини и практики: те не правят съзнателно оценки, които са неистинни или подвеждащи"; "в професионалната си дейност социолозите не би трябвало да се ръководят от или подчиняват на целите на възложителя (политически, икономически, религиозни и т.н.), независимо от това дали ги споделят или не. Те не би трябвало да допускат изследването им да се използва за постигане на недемократични цели или такива, които имат за последица дискриминация на отделни групи".

Призоваваме колегите да се придържат към тези стандарти и принципи, приети от нашата професионална общност. Не можем да приемем отклоняването от тях в името на бизнес или други интереси, заявяват академичните социолози.

Под документа са се подписали: доц. Петя Кабакчиева, проф. Майя Грекова, проф. Лиляна Деянова, доц. Таня Чавдарова, доц. Светла Маринова, доц. Милена Якимова, доц. Боян Знеполски, гл.ас. д-р Стефан Попов, гл. ас. Мила Минева, д-р Елена Стойкова, д-р Момчил Христов, ас. Вероника Димитрова, ас. Антоанета Гетова.

  • ЕП със "зелена светлина" за новата Еврокомисия
  • Кристалина Георгиева с големи шансове за важен пост в бъдещата ЕК
  • Кандидат-еврокомисарят Вигенин "зачеркна" шансовете на К.Георгиева
  • Премиерът подкрепи Кристалина Георгиева за първи дипломат на ЕС
  • Официално: Бареков с двете най-скъпи БГ места в европарламента
  • Бареков и Станишев се събраха в ЕП
  • Искра Михайлова кандидат за шеф на Комисията по регионално развитие в ЕП
  • Колко и какви депутати даде България на ЕП?
  • Станишев с втори фалстарт по пътя към ЕП (ОБНОВЕНА)
  • Станишев дезертира в ЕП (ОБНОВЕНА)