Нискотехнологичните атентати ще се увеличават и въпросът е как обществата се научават да живеят в един такъв свят. Да не допуснеш терористите да разрушат нормалния живот в града е едно от най-важните неща, които можеш да направиш. Това каза в предаването "Тази сутрин" политологът Иван Кръстев.

"Страховете ми от всичко това, което се случва, са два – първо, че ние все повече започваме да живеем в свят, в който това ще спре да бъде ексклузивна новина. Изведнъж започваме да свикване със свят, в който на различни места, все по-често, не някакви огромни атентати, не атентати, в които умират хиляди души, атентати, в които биват убити велосипедисти".

В Ню Йорк след 11 септември няма нито един голям атентат и това е нещо, с което САЩ изключително много се гордее, допълни политологът.

Снимка: Ладислав Цветков

По думите му за президента Тръмп това е изключително тежък момент, тъй като той самият е от Ню Йорк.

"Този атентат ще му позволи да измести част от вниманието на общественото мнение към разследванията и първите арести, които започнаха във връзка с връзки на неговата кампания с Русия".

Големият плюс е, че в света на големите данни борбата с тероризма изглежда по напълно различен начин от това, което ние си представяме, коментира още политологът.

Според едно изследване най-трудният за неутрализиране са такъв тип индивидуални терористи, които не са ясно и лесно свързани с голяма група, така че няма как да разберете за тях.

"За да можете да разберете, че такъв човек, индивидуален терорист, се готви да извърши нещо, трябва или някой от неговите близки, или някой, който живее до него, да ви предупреди за това. Тези хора обикновено живеят в свои собствени общности и това не се случва".

Снимка: Ладислав Цветков

Как работят големите данни?

Направен е модел, според който хора, които извършват такива атентати, 3 или 4 часа преди това масово в интернет гледат видеа, които да ги вдъхновят за това, което извършват, обясни Иван Кръстев. 

"По тази причина полицията има списък с около 20 000 – 30 000 души, които смята за потенциално възможни извършители. В момента, в който види такъв тип активност, отива да пие кафе с тях".

По думите на Иван Кръстев светът се променя не само защото се появява повече тероризъм, а защото тероризмът започва да променя характера на държавата. Държавата вече иска да знае всичко за всеки във всеки един момент, заяви Иван Кръстев.

Част от логиката на хората, които се занимават с антитерористична дейност, е да се опитат да оставят тези хора максимално дълго време на свобода с надеждата, че ще ги заведат до други и по този начин ще бъдат разкрити цели терористични мрежи, но в същото време, в периода, в който те са свободни, много спокойно могат да извършат някой от тези терористични актове, допълни политологът.

Снимка: Ладислав Цветков

Според него изключително важно е как обществата успяват да реагират на това, защото смисълът на тези терористични актове е не да убиеш трима или четирима души, а да се опиташ да вселиш тотален страх в обществото – хората да спрат да ходят на ресторанти, да ги е страх да излизат на улицата.

"От тази гледна точка, общества, които имат опит с тероризма, например не случайно в Лондон много бързо обществото и градът започват ада се съвземат след такива терористични атаки, през 70-те и 80-те години Лондон има огромен опит с Ирландската терористична организация".

Какво още каза политологът вижте във видеото:

И тероризмът, и това което се случва, накара европейците да си дадат сметка за нещо много просто и то е, че ние сме свикнали да си представяме бъдещето като настоящето, само че след 10 години. Не е точно така и то по много причини:

„Чисто демографски след 20 години 7% от населението на света ще живее в Европа. Русия, която сега ни изглежда голяма като население и държава, през 2050 г. ще бъде 15-тата по население в света, докато в Нигерия ще живеят около 400 млн. души.

Този свят се променя демографски и поради факта, че хората много по-лесно пътуват и поради това, че климатичните промени правят определени места невъзможни за живеене, поради това, че имаме все повече локални конфликти и войни, които движат хората.

Това, което направи тероризмът, е да накара европейците да разберат, че всяка от нашите малки държави сама по себе си няма особен шанс – нито да запази начина си на живот, нито свободите си в един толкова голям и различен свят".

Европейският съюз е направен за 20-ти век, създаден е за друга ситуация и икономическа, и политическа, и той ще трябва да се промени, защото не може светът да се променя, ти да не се променяш. Въпросът е как се прави това и до каква степен страховете ни няма да предизвикат процес на дезинтеграция и фрагментация – нещо, за което след това всички ще съжаляват, каза още Иван Кръстев.

Темпото, с което живеем, се е променило – представете си, че живеем в пералня и изведнъж сега са пуснали центрофугата. В рамките на 5 или 10 години ние преживяваме промени, които нормално ще се случат в рамките на 50, допълни политологът.

Технологичната революция е нещо изключително важно:

"Според изследване на английското правителство през следващите 20 години 43% от всички работни места, които в момента съществуват в ЕС, ще бъдат автоматизирани. Тези работни места, които ще бъдат загубени, не са нископлатените работни места на хора без образование – това са главно професиите. Изведнъж ще се окаже, че алгоритмите на компютрите ще заменят юристите при съставянето на договори, все повече ще има медицински операции, извършвани от роботи…

Кажете ми как вие давате на детето си представа какво трябва да уча, какво трябва да знае, за да може да успее в един голям свят, свят с огромни социални неравенства, в който неуспехът е равен на провал".

По думите на Иван Кръстев, рязко се е променил самият характер на войната.

Преди войната е била сблъсък на държави с голяма мобилизация на армии, в които младите хора отиват войници.

"С появата на ядреното оръжие един път идеята за война се промени и в този смисъл войната изчезна, поне голямата война, защото се оказа, че цената й е много висока".

Според Иван Кръстев това, което заплашва света, е много повече тип насилие от средните векове, където насилието е локално, което не е сблъсък между държави, а вътре в самите държави, където имате тероризъм, където имате огромни различни социални напрежения.

"Два ключови елемента ще променят света извън технологиите – единият е огромният демографски взрив в Африка, населението на Африка ще се увеличи в пъти. Никой не знае накъде ще тръгнат тези хора, но едно нещо се знае със сигурност, че, ако вие живеете в бедна, лошо управлявана африканска страна и искате да промените живота си, по-добре сменете страната, отколкото да се опитвате да смените правителството си", каза още Иван Кръстев.

По думите му Каталуния – създава реален проблем в Европа, доколкото европейските страни започват да се притесняват, че този сепаратизъм, който не е характерен само за Испания, може да отиде и в други страни.

"Но той показва нещо много по-просто – всички тези, които си вярват, че разпадането на Европа, е само връщане към националните държави, не са разбрали най-простото нещо:

Ако ЕС се разпадне, ще се разпадне Испания, ще се разпадне и Белгия, ще се разпаднат и други страни, които до голяма степен в момента запазват териториалната си цялост благодарение на съществуването на ЕС".