Делото за фалита на Корпоративна търговска банка влезе в съда. На подсъдимата скамейка застават Цветан Василев и още 17 банкери и финансисти.

Обвинителният акт, дълъг 12 хил. страници, беше преместен от кабинетите на прокуратурата в Специализирания наказателен съд.

Според обвинението делото е уникално, защото е влязло в съда само за година и осем месеца. Другото уникално е, че мозъкът на пирамидата КТБ е Цветан Василев, а двама подуправители на БНБ са му помагали – те също са подсъдими.

Никога досега не е имало обвинение за организирана престъпна група на банкери.

Друг рекорд – това е най-голямото дело в историята на България като използвана хартия.

Освен за участие в организирана престъпна група, обвиняемите ще отговарят пред съда за източване на банката с над 2,7 млрд. лв. Свидетелите по делото са общо 400, между които има бивши и настоящи политици, синдикалисти, журналисти – един от основните свидетели е Николай Бареков.

Обвинението даде близо 160 страници с исторически справки, таблици и коментари за „Моделът КТБ” на журналистите. В тях е преразказан дългият обвинителен акт срещу Цветан Василев и помощниците му, както и двамата бивши подуправители на БНБ Цветан Гунев и Румен Симеонов.

Делян Пеевски не е обвиняем по делото, въпреки че по свидетелски показания е бил замесен в „Моделът КТБ”. В хода на разследването не са установени данни за престъпления, извършени от него.

Има също 24 отделни дела за политици, които са получавали пари от КТБ.

Николай Бареков, който е сред свидетелите по делото, е показан като най-ярък пример. Вторият – Бисер Лазаров, който по обяснението на прокуратурата е бил дясната ръка на Цветан Василев, също остава само свидетел, защото не осъзнавал, че прави престъпление.

Делото е впечатляващо и с това, че обвинението не е поискало досега конферентна връзка с Цветан Василев.

Съдът ще реши има ли виновни, но това едва ли ще стане скоро заради обема на делото.