С декларация от трибуната на парламента управляващата коалиция поиска оставката на главния прокурор Иван Гешев и изреди мотивите за това.

От своя страна главният прокурор определи декларацията като политически PR и посегателство върху върховенството на правото.

„Продължаваме промяната“ изчетоха от трибуната декларация от името на коалицията, в която се изброяват случаи, които според тях са свързани със системна ерозия на върховенството на правото в последното десетилетие.

„Призоваваме Иван Гешев да подаде оставка, като поеме отговорност за своите действие и даде възможност на прокуратурата да защитава публичния интерес и върховенството на правото“, заяви Андрей Гюров, председател на ПГ на ПП.

Депутатите от управляващата мнозинство аплодираха на крака.

От своя страна прокуратурата разпространи позиция, в която заявява, че приема декларацията като "крайно неприемливо и грубо посегателство над върховенството на правото и независимостта на съдебната власт".

"Днес не е денят да обсъждаме българска политика, още повече кризисен PR най-вероятно. Важното събитие днес е изборът на председател на ВКС“, коментира от своя страна Иван Гешев.

Последваха и политическите реакции. Лидерът на ГЕРБ обяви, че очаква да види какви закони ще приеме управляващата коалиция по казуса с главния прокурор.

„Да внесат закони и ние тогава ще видим как те ще предпазят слагането на свои хора, както казва г-н Петков“, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Темата отекна и в кулоарите на парламента. От ДПС бяха лаконични относно исканата оставка на Гешев, а депутатът Делян Пеевски заяви, че темата „Магнитски“ е затворена за него.

"Проверете дали е истина това, което правят. Попитайте главния прокурор защо не обжалва присъдата на олигарха Иво Прокопиев", призова Пеевски.

От „Възраждане“ обявиха, че декларацията за оставката е „демагогия“. Те внесли законопроект с конкретни стъпки за смяна на главния прокурор.

По-късно от „Продължаваме промяната“ уточниха, че в момента се изработват законопроекти за съдебната власт и ще се търси подкрепа от другите партии за конституционни промени.

В Министерството на правосъдието се готви ново искане за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев, което ще бъде внесено във ВСС, когато Конституционният съд излезе с решение, а то се очаква в средата на месеца.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!