Управляващото мнозинство официално поиска оставката на главния прокурор Иван Гешев, като ПП, БСП, ИТН и ДБ дадоха ясно да се разбере, че ако Обвинител №1 не се оттегли сам, това ще се случи със законови промени. Макар и зрелищен, това е само един епизод от сложните отношения между държавното обвинение и властта - сюжет, който се развива през цялата ни най-нова история, без значение кой е премиер и кой – административен ръководител на прокуратурата.

По-долу припомняме някои от важните дати около работата на Иван Гешев за главен прокурор.

22 юли 2019 г. Ръководителят на спецпрокуратурата Иван Гешев е номиниран за главен прокурор на 22 юли 2019 г. Това става с безпрецедентните 11 гласа на членовете на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. Номинацията му предизвика два протеста пред сградата на правителството на Темида – против и за кандидатурата на Гешев.

24 октомври 2019 г. С 20 срещу 4 гласа и като единствен кандидат Иван Гешев беше избран за главен прокурор. Трябваше обаче още едно гласуване във ВСС преди да седне на стола на обвините номер 1.

7 ноември 2019 г. Президентът Румен Радев се възползва от правомощието си и върна с указ избора на Гешев. Мотивът – изборът е бил предрешен.

14 ноември 2019 г. ВСС прегласува избирането на Гешев и той става главен прокурор.

20 декември 2019 г. Прокуратурата и МВР проведоха мащабна операция по различни линии срещу бизнесмена Васил Божков. Божков не беше задържан, тъй като се оказа, че ден по-рано е заминал за Дубай. Той обаче получи задочно 18 обвинения за различни престъпления, лотарийният му бизнес остана в миналото, а колекцията му от артефакти беше конфискувана.

9 януари 2020 г. Едно от първите знакови дела в мандата на Гешев беше това за водната криза в Перник.

Тогава сред задържаните се оказаха действащ министър на околната среда и водите Нено Димов.

28 януари 2020 г. Гешев внесе в Конституционния съд питане –до къде се простира имунитета на президента от наказателно преследване. В същото време прокуратурата разпространи записи, в които се чуваше и гласа на държавният глава.

28 май 2020 г. Друго дело, с което беляза мандата на Гешев досега е това за вноса на италиански боклук, заради което бяха арестувани бизнесмените Пламен и Ангел Бобокови. И в този казус беше забъркан името на президенра Румен Радев, след като държавното обвинение разпространи като доказателства комуникация между Бобокови и президентския съветник Пламен Узунов.

9 юли 2020 г. Узунов и още един от президентски съветници -  Илия Милушев бяха задържани при спецакция с участието на Бюрото за защита, при която прокуратурата влезе в президентството. Акцията предизвика протест пред президентството, който продължи седмици, а по-късно съдът обяви арестите на Узунов и Милушев за незаконни.

Цялата 2021 г. Конфликтът между Гешев и Радев се прехвърли и дори задълбочи през следващата година при служебните кабинети, които президентът назначи. Прокуратурата и МВР официално обявяваха, че нямат доверие една на друга като институции и не могат да работят заедно. Особено по борбата с купуването на гласове. В средата на година парламентът закри Бюрото за защита на свидетелите, което беше наричано преторианската гвардия на Гешев. Главният прокурор се появи на дебатите по този казус и припомни, че той е само административен ръководител, не повдига обвинения и не разследва. И че закриването на Бюрото работи само в полза на мафията.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!