Еко министърът Нено Димов остава в ареста. Има голяма вероятност той да е първият министър след промените, който ще е зад решетките, докато се гласува оставката му в парламента.

Спецсъдът остави Димов под стража, защото на свобода можел да повлияе на свидетели по обвинението в умишлена безстопанственост. Прокуратурата не изключи да има и нови арести, заради водната криза. Протестите в Перник продължиха и днес.

Изпълнявал съм съвестно правомощията си." Това бяха единствените думи на Нено Димов пред съда.

Прокуратурата твърди, че Димов постоянно е бил уведомяван за намаляващия обем на водата в язовир "Студена", но не взел нужните мерки. Контратезата на защитата му е, че в нито една заявка за водоподаване на ВиК- Перник до края на октомври не е бил посочван проблем.

Според прокуратурата Нено Димов е бил добре информиран от ВиК – Перник за случващото се с язовир „Студена“. 

„Министърът единствено е имал правомощия да разрешава обемите на водоползване. И е следвало да съобрази първо питейно-битовите нужди на тези 97 000 души в Перник и общината, след това – промишленото водоползване. По делото има разпитани над 10 свидетели, управители на други търговски дружества, които се намират на територията на парк „Стомана“, които сочат, че си закупуват промишлени води от „Стомана“, които  закупуват от язовир „Студена“, каза наблюдаващият прокурор Ангел Кънев.

Защитата твърди, че Вик – Перник никога не е сигнализирало Димов, че има проблем. „И никога не се е отказвало от исканията си за водоползване, включително и за промишлени нужди. Всички писма по язовир „Студена“ и по всички язовири, приложени по делото, са подписвани от зам.-министър, който е ресорен за водите. Но го задържат без изненада, защото с новата вълна на прокуратурата се обеща, че ще се заеме с високите етажи на властта“, коментира адвокатът на Димов Ина Лулчева.

Според прокуратурата обаче по делото нямало данни министърът в оставка да е делегирал задълженията си на свой заместник. А съдът прие, че дори и да е бил подведен или зле информиран, това не изключвало възможността за вина. Темата днес предизвиква още политически коментари.

„Става дума за колега, с когото преди няколко дни сме стоели на масата на Министерски съвет. Не е приятно, но противно на това, което си мислят хората, пътят от министерското кресло до подсъдимата скамейка, понякога е много къс. Никой не е имунизиран, никой не е застрахован“, заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

От прокуратурата не изключиха и нови арести. Решението на съда не е окончателно. Дали Нено Димов ще излезе на свобода, ще решава следващата инстанция на 16 януари.