Моля да не бъде уважено искането на прокуратурата за мярка „Задържане под стража“. Това каза министърът в оставка Нено Димов по време на делото срещу него в Специализирания наказателен съд, цитиран от БТА.

Той е задържан за 72 часа, след като беше обвинен в умишлена безстопанственост заради водната криза в Перник. В своя защита Димов каза в съда, че е изпълнявал съвестно правомощията си. 

По-рано днес Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искане за налагане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на бившия еко министър.

Според наблюдаващия прокурор Ангел Кънев, ако съдът не задържи за постоянно в ареста Нено Димов, то той би могъл да повлияе на свидетели и да попречи на разследването. По думите му това е възможно, тъй като докато Народното събрание не гласува оставката му, той все още е министър на околната среда и водите.

Снимка: Ладислав Цветков, bTV

Прокурорът отбеляза още, че няма опасност Димов да се укрие. По думите му обаче престъплението, за което е обвинен Димов, е от изключителна обществена опасност заради големия размер на причинените щети - 11 млн. лв. и защото засегнати са над 90 хил. души от водната криза в Перник.

Кънев каза още, че Димов е имал необходимата информация, но не е упражнил правомощията си по закон.

Адвокатът на Димов - Ина Лулчева, посочи, че водите са били ресор на заместник-министъра Красимир Живков, който е разпределял задачите на специализиран отдел в Министерството на околната среда и водите, което отговаря за водите. Тя обясни, че Димов само е утвърждавал графиците за водоподаване, предложени му от Живков.

Спекула според Лулчева е, че Димов трябва да носи лична отговорност, след като има други лица, които са работили по подготовката им.