Специализираният наказателен съд разглежда искане за налагане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на Нено Димов.

Снимка: Ладислав Цветков, bTV

Обвинението срещу министъра на околната среда в оставка е за умишлена безстопанственост, която е причинила кризата с водата в Перник.

Щетите, които са нанесени, са над 11 милиона лева, затова от прокуратурата искат постоянен арест с мотива, че Нено Димов може да повлияе на разследването.

Политическите коментари междувременно продължават.

Арестът на Нено Димов създава трус в правителството, според вицепремиера Томислав Дончев.

„Става дума за колега, с когото преди няколко дни сме стояли на масата на МС. Не е приятно, но противно на това, което си мислят хората, пътят от министерското кресло до подсъдимата скамейка, понякога е много къс. Никой не е имунизиран, никой не е застрахован“, каза Дончев.

Дончев твърди, че в правителството научили за кризата, едва когато тя била факт.

„Ако бяха взети мерки в средата на лятото, спокойно можеше да не се стига до тази ситуация. Дори да не се стига до режим. Аз не мога да си представя шеф на ВиК дружество, всички отговорни лица, нивото на язовира спада, това е критична, кризисна ситуация. Защо няма поискана среща с министър, с мен, министър-председателя, да кажат има проблем, имаме нужда от помощ, пратете екипи“, пита вицепремиерът.

Пред следователите Нено Димов обяснил, че е действал в рамките на закона, казва адвокатът му.

„Разбира се, че той носи политическата отговорност за всяко неблагополучие в един сектор, но да се носи наказателна отговорност за това, че ти се съобразил с предложенията, направени от компетентните лица, е доста прекалено“, Ина Лулчева - адвокат на Нено Димов.

Снимка: Ладислав Цветков, bTV

Прокуратурата иска от съда Димов да остане за постоянно зад решетките. Какво е решението на съда, ще стане ясно по-късно тази събота.