Прокуратурата влезе в Президентството. Двама от най-близките сътрудници на държавния глава са арестувани, заедно с бизнесмена Пламен Бобоков. Задържаха и бивш служител на Разузнаването.

Поводът за безпрецедентното обискиране на кабинети на "Дондуков" 2, с разрешение на съдия, са две разследвания - за теч на секретна информация и за търговия с влияние. Бизнесменът Пламен Бобоков отново е арестуван.  

Часове след събитията граждани се събраха на „Дондуков“ 2 срещу "опита всички центрове на властта да бъдат подчинени на действащия мутренски модел на управление".

Екипите на прокуратурата са влезли в Президентството в 9 ч. тази сутрин с разрешение за обиск. Два часа по-късно в сградата дойде и държавният глава.

Единият задържан за 24 часа е съветникът на президента по отбрана и сигурност Илия Милушев.

Според прокуратурата, задържането е по разследване за изнасяне на класифицирана информация и от Държавната агенция "Разузнаване".

„Честно казано, изненадана съм от ареста след проведено тази сутрин процесуално-следствено претърсване и изземване в кабинета му в администрацията на президента. За съответното процесуално-следствено действие не съм уведомена, въпреки че има информация по досъдебното производство за представляващия го адвокат“, заяви Атанаска Дурова-Каракашева, адвокат на Илия Милушев.

Милушев доброволно предал четири документа, които били незаконно изнесени от Разузнаването.

Според Агенцията те съдържат информация, която е държавна тайна. От прокуратурата допълниха, че Милушев обяснил, че ги намерил в служебната си каса в сградата на президентството.

„Логично е разследващите да видят какво има още в тази каса, нали така. И едва ли може да се разчита на добрата воля на това лице, след като няколко пъти е разпитано и на третия или на четвъртия път предоставя материали, които са нерегламентирано изнесени, с гриф са, от Държавна агенция „Разузнаване“, заяви главният прокурор Иван Гешев.

Малко след това от ДАНС съобщиха, че отнемат на Милушев разрешението за достъп до класифицирана информация. Според прокуратурата по този случай има двама обвинени, на които е наложена мярка за неотклонение „Домашен арест“.

По информация на bTV Милушев ще бъде обвинен утре до обяд във Военноокръжната прокуратура.

Секретарят по правни въпроси и антикорупция на президента - Пламен Узунов, също беше арестуван. Според прокуратурата той е бил в престъпен сговор с бизнесмена Пламен Бобоков - също задържан днес.

Бизнесменът Пламен Бобоков беше доведен в Столичната полиция след задържането му. Очаква се от Девето Районно управление да бъде преместен и президентският съветник Пламен Узунов.

Арестите им са свързани с разследването срещу тях за търговия с влияние, обясниха от прокуратурата. От обвинението през последните две седмици публикуваха и порция от чатове между тях.

Адвокатите на двамата заявиха за bTV, че арестът им е незаконен. Засега задържането е за 24 часа по Закона за МВР.

При акцията на прокуратурата са направени обиск и претърсвания на кабинета на секретаря по правни въпроси и антикорупция на президента. Иззети са документи и книжа, относими към разследването срещу него за търговия с влияние, уточняват от прокуратурата. Пламен Узунов е бил арестуван в Пловдив. Той беше доведен в Девето РПУ и заяви, че не се притеснява.

Адвокатът на президентския съветник определи ареста му като незаконен, тъй като по разследването срещу него той оказва съдействие, няма опасност да се укрие или извърши ново престъпление.

„Това се прави, за да може да бъде отклонявано общественото мнение от съществени проблеми, включително такива по това разследване“, заяви Емилия Недева, адвокат на Пламен Узунов.

По същото време е бил арестуван и бизнесменът Пламен Бобоков. В декларация той заявява:

"1. Подложен съм на безпрецедентна репресия от страна на Прокуратурата и властите в България! Днес, за трети път в рамките на около месец, бях задържанq за да не се укрия или извърша престъпление
2. Събитията у нас вече не могат да бъдат решени без сериозна международна правна помощ, за каквато апелирам."

Адвокатът му Ина Лулчева също определи задържането му като незаконно:

„Неговото задържане е поредна проява на абсолютно беззаконие, на произвол и на използване на процедури, формално законови, за преследване на незаконни цели“, каза Ина Лулчева.

Коментарът за арестите на главния прокурор Иван Гешев дойде от сметището в Червен бряг. Там за пореден ден разследващите изравят тонове незаконен боклук, който прокуратурата твърди, че е свързан с братя Бобокови и другото дело срещу тях.

„Не съм запознат в подробностите, доколкото разбрах, идвайки насам, има 24-часово задържане по Закона за МВР. Ето това е законният бизнес, чистият бизнес, представете си кой е незаконният бизнес и какво правят тези, които ние наричаме с прякори, които се укриват в страни от Обединените арабски емирства“, каза главният прокурор Иван Гешев.

Пламен Бобоков и Пламен Узунов все още нямат обвинения.

От прокуратурата съобщиха, че ще се направи анализ на доказателствата и ще се прецени дали те са достатъчни, за да бъдат повдигнати обвинения на двамата.

Междувременно от ДАНС съобщиха, че са отнели достъпът до класифицирана информация на президентския съветник Пламен Узунов.