Възможност за привличане на нови устойчиви инвестиции, икономическо развитие и укрепване на връзката с останалата част от Европа, както и привличане на трансатлантическо партньорство в региона, са част от приоритетите, които има пред себе си инициативата „Три морета“.

Това заяви министърът на икономиката Кирил Петков по време на мини-конференция, посветена на възможностите за финансиране от Инвестиционния фонд на инициативата, организирана от Българска банка за развитие (ББР). 

В „Три морета“ участват 12 държави-членки на ЕС, които според Петков  представляват 22% от населението на ЕС и създават 10% от БВП. 

Според Петков фокусът трябва да бъде именно върху иновациите, дигиталните технологии и стартъпите. В тази връзка, той сподели, че е провел разговор с изпълнителните директори на Българската агенция за инвестиции (БАИ) и Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия (ИАНМСП) с молба да насочат усилията си върху малките и средни фирми и да им са даде възможност те да решат кои са секторите, с които искат да се кооперират и да правят бизнес .

При откриването на форума президентът Румен Радев посочи, че с политическо лидерство и съвместните действия на бизнеса и неправителствения сектор може да се подобри стандарта на живот на хората в региона. 

Държавният глава заяви, че засилването на инвестиционния фонд към „Три морета“ и привличането на инвестиционен съветник към него (Amber Infrastructure Group) отбелязва преминаването на инициативата от политическо говорене към реални действия. 

„България гледа отвъд географските и времеви граници в региона, за да намерим интелигентното развитие на проектите в инициативата“, заяви президентът Румен Радев по повод приоритетите на българското председателство на „Три морета“. 

По думите му, трябва да се търсят нови възможности за напредък на региона и това е причината България да покани Гърция като гост на срещата на върха „Три морета“, която страната ни ще домакинства тази година в София. 

Президентът акцентира и върху друг основен приоритет на българското председателство – свързаност в областта на науката, образованието, технологиите и иновациите. 

„Необходимо да се търсят интелигентни решения с хоризонт отвъд следващите 20-30 години. Следващата стъпка е да работим с младите хора и да свързваме организациите и институциите, които се занимават с иновации“, посочи президентът, като подчерта, че подходът трябва да е насочен към интегрирането на иновативни решения в сферата на транспортната, енергийната и дигитална свързаност, като се мобилизира човешкият капитал и бизнесът. 

Президентът отбеляза и значението на укрепването на връзката на инициативата със стратегическите ѝ партньори - САЩ, ЕК и Германия.