Най-малко 11 души загинаха, след като придошла вода заля спирка на градския транспорт във варненския квартал "Аспарухово". Сред тях е тричленно семейство.

Издирват се още хора. Възможно е броят на загиналите да нарасне в следващите часове.

Директорът на ОДМВР Николай Калчев обяви, че причина за смъртта на загиналите е удавяне. Обявено е бедствено положение. Той предупреди, че около 3:00 - 4:00 часа утре сутринта се очакват нови валежи и жителите на квартала е добре да се преместят на по-високи места.

Според Фокус, труп на дете е бил открит в района на четвърто управление на полицията в квартал „Аспарухово” във Варна.

На този етап полицията не потвърждава информацията за загиналото дете. По непотвърдена информация, то е било ударено от гръм. Според БГНЕС, има сигнал до "Бърза помощ", но медицинският екип не може да стигне. Причината - срутил се върху платното баир. В малките часове на 20 юни беше съобщено за 11-а жертва - тяло на жена е открито на ул. "Горна Студена" в "Аспарухово".

В града от 17:00 часа днес се изливаше порой, придружен с вятър. Той спря чак минути преди 22:00 часа. След двуметрова вълна, улиците на много места са непроходими. Най-тежко е положението в най-ниската част на "Аспарухово".

Има смазани автомобили, а достъпът е блокиран. Снимки показват кални реки, които повличат всичко по пътя си.
В кварталите „Аспарухово и „Галата” няма ток. Спрян е умишлено, за да няма късо съединение. Сайтът Moreto.net твърди, че в ромската махала има цели отнесени къщи.

Според сайта Petel.bg, се е срутила част от дерето до улица "Св. Св. Кирил и Методий". Водата носи трупове на животни.

По улиците и булевардите почти не може да се преминава, тъй като те са залети с кал и по тях има аварирали автомобили и автобуси. Прекъсната е контактната мрежа на тролейбусите.

В „Аспарухово” се чуват сирени на линейки и полицейски коли. "35 литра на кв. м. дъжд се изля във Варна. За сравнение месечната норма за валежи за целия месец юни е 60 л. на кв. м. Тази нощ се очакват две нови вълни, до обяд утре вероятно времето ще утихне", каза пред Moreto.net Иван Иванов, директор на НИМХ – Варна.

Като друга причина за катастрофалното наводнение наблюдатели посочват масовата незаконна сеч в местността Джанавара. Липсата на дървета прави много лесно земното свличане при поройни държдове.

Пред "Дневник" общинският съветник Радослав Коев посочи, че от години в едно от деретата във високата част на квартал "Аспарухово" са разполагани временни търговски обекти. Така системно е нарушавана отводнителната инфраструктура на района и в крайна сметка е била повредена канализацията.

Даже и трагедията скара политиците

"В момента звъня на цялата държава. Трябва да ви кажа, че отговор няма от никой. (...) Слава Богу, на местно равнище се организирахме (...) Централна помощ никаква", призна кметът Иван Портних.

"Не отговаря на истината информацията, че не съм отговарял на по телефона, потърсен от кмета на Варна Иван Портних, тъй като кметът не ме е търсил. Напротив, самият аз направих многократно опити да се свържа с него", отговори Пламен Орешарски във Facebook.

Той също ще бъде в морския град утре сутрин.

Заради кризисната ситуация във Варна след проливните дъждове той разпореди спешно натам да заминат вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ Николай Николов, съобщиха от правителствената информационна служба.

Йовчев още при пристигането си нападна Портних, който е избран за кмет от листата на ГЕРБ: "Още от първия момент държавата е започнала да действа. Докато кметът е давал интервюта, държавата се е грижила за хората. Ако той беше прочел плановете за действия при кризи, нямаше да е толкова неадекватно".

Транспортният министър Данаил Папазов вече е във Варна. "Много е тежка ситуацията, особено в квартал Аспарухово. Почти целият квартал е засипан с кал, дървета, доста коли са затрупани една върху друга. Най-тежко е състоянието на улица „Горна студена“, където пред една от къщите има натрупани страшно много автомобили, над 20 поне по моя преценка", коментира Папазов. Новият министър на околната среда и водите Станислав Анастасов също е на мястото на бедствието.

Мобилизация

Министерство на здравеопазването е организирало и в настоящия момент на разположение на спасителите се намират 9 екипа от ЦСМП Варна. В готовност са активирани още по 1 екип от болниците "Св. Анна" и "Св. Марина", както и от филиалите в Провадия и Аксаково.

Екипите на ЦСМП Шумен и Добрич също са на разположение да се включат при необходимост.

Първото влизане сред пострадалите става към 23:20 часа, като към 24.00 ч. едно дете и двама възрастни са транспортирани и хоспитализирани в болница "Св. Анна". За съжаление изваждането и съответно оказването на медицинска помощ става изключително бавно заради тежката обстановка, в която работят спасителните екипи.

Басейнова дирекция-Варна и РИОСВ - Варна са мобилизирали екипите си за оказване на пълно съдействие на областната администрация, кризисния щаб и на пострадалите от наводнението граждани.

На мястото са изпратени всички налични екипи на "Гражданска защита", пожарни автомобили, линейки. Помага им тежка механизация от строителни фирми.

Варненци се самоорганизират във Facebook групата "Да помогнем на Аспарухово".

Разчистването върви бавно и с повишено внимание, тъй като не се знае дали в автомобилите и разрушените къщи няма хора. Електроподаването е спряно заради риск от нови инциденти.

Пороите в цялата страна доведоха до огромни материални щети.

 • Бургас е много по-готов за зимата от миналата година, обяви областният управител
 • След водата в Белозем остана калта
 • Бедствено положение в Белозем след пороите (СНИМКИ)
 • Община Карлово обяви частично бедствено положение заради пороите (СНИМКИ)
 • И Добрич отбелязва годишнина от унищожителното наводнение
 • Втори ден градушка в Ерма река, посевите са унищожени (СНИМКИ)
 • Армията е готова да помага на населението при усложнена обстановка
 • Възможни са повишения на речните нива на места в страната
 • Мездра остава в бедствено положение, чака нови порои
 • Дъждът в Северозападна България спря, разчистват и оценяват щетите
 • Жители на Мизия заплашиха с протести, искат помощ за пострадалите къщи
 • Около 70% от посевите в смолянското село Петково пострадаха от градушка
 • Свлачища заплашват да откъснат курорта Свети Константин
 • Държавата отпуска още 28 млн. лв. за справяне с щетите от бедствия
 • България получи 2 млн. евро от ЕК заради бедствията
 • Свлачище затруднява движението между Балчик и Албена
 • 10 язовира на "Напоителни системи" преливат
 • Лошото време предизвика катастрофи и активира свлачища
 • Огромни пукнатини и свлачище затварят път в Шумен (СНИМКИ)
 • Свлачището в Осина продължава да руши къщи