В кръвта на семейството, което се натрови след консумация на гъби, е открит токсина атропин, съобщиха от „Пирогов”. От спешния център не могат да кажат дали отровата е била в гъбите – атропин може да има в много продукти.

Състоянието на натровените вече е стабилизирано. 

Жена, съпругът й и баща й бяха приети вчера в „Пирогов” с хранително отравяне. И тримата са яли яхния със заешко и гъби, купени от „Кауфланд”.

24 часа след като стана ясно за инцидента от Агенцията по храните все още не могат да кажат отровни ли са гъбите или не. У нас няма лаборатория, която може да ги изследва. Ще изпратят пробите в лаборатория в Германия, за да се установи какъв е проблемът. И ако няма проблем в гъбите, ще се тръгне в друга посока - ще се изследват останалите храни, които са консумирали семейство Скерлеви.

Според агенцията отговорността за проблемен продукт е на производителя. От „Кауфланд” съобщиха че това е полската фирма „East Mushrooms”, а доставчик е "Русев и Русев Син" ЕООД.

„Основните ми производители се занимават с това от 30 години и никога не съм имал подобен проблем. Продавам и в Германия, Полша, Великобритания, Гърция, Кипър - в цяла Европа. Всяка седмица изнасяме за България между 30 и 40 тона гъби”, коментира Валдемар Горни, представител на полската фирма.

Следващата седмица Горни пристига в България. А доставчикът тук допуска дори това да е саботаж. В склада му все още има полски гъби

 „Някой е внесъл нещо отровно, подхвърлено, за да се получи точно този прецедент при положение че за 7-8 дни примерно сме продали 15-20 тона гъби и само трима човека се натровиха от гъби, а всички останали които са яли няма никакъв проблем”, казва Руслан Русев.

Ако се наложи, Агенцията за безопасност ще изследва и останалите продукти от гъбената яхния.

Производителите на гъби са категорични, че няма как при култивираното им отглеждане да има отровни екземпляри.

Единственият вариант ядлива гъба да се окаже отровна е при диво растящите, ако печурката е расла в близост до отровна.

От агенцията по храните коментираха, че когато отровна гъба стои в щайга при другите печурки, тя не може да ги зарази.