Човек загина, а друг пострада пари инцидент в завод „Арсенал“ в Казанлък. Това е поредният от серия тежки произшествия в този отрасъл.

Последният инцидент в „Арсенал“ беше през 2016 г. Тогава взрив уби двама души.

Миналата година пожар застраши ВМЗ – Сопот.

Снимка: bTV

15 души загинаха на 1 октомври 2014 г. при взрив в цеха за утилизация на завода за боеприпаси „Миджур“ в Горни Лом.

Почти 4 години по-късно продължава делото срещу четирима обвиняеми, заводът има нов собственик и все още необезредени противопехотни мини. 

На 8 август 2014 г. при експлозия във военния завод на „Терем“ в Костенец пострадаха 10 души. Десетки къщи в малкия град останаха без прозорци от детонацията.

Снимка: Ладислав Цветков

По-два месеца преди това – на 13 юни, пожар избухна в склада на „Арсенал“ край Казанлък. Инцидентът се размина без жертви, защото по време онзи момент в склада не е имало хора. Огънят бе потушен за около час.

Снимка: БГНЕС

На 5 юни 2012 г. силна експлозия избухна в склад за обезвреждане близо до пътен възел „Петолъчката“.  Първоначалният взрив бе последван от вторични по-малки експлозии. Тогава пострадаха 18 души. Трима бяха обявени за мъртви.

От прокуратурата смятат, че причината за инцидента е неспазване на технологията за унищожаване на боеприпасите и те вместо да бъдат взривявани контролирано, са били рязани. Осъдени за инцидент все още няма.

Снимка: БГНЕС

12 ноември 2011 г. Експлозии избухнаха в погребите край севлиевското село Ловнидол. В складовете там е имало около 3000 снаряда от калибър 152, предназначени за унищожаване.  

На 3 юли 2008 г. районът на столицата бе разтърсен от десетки взривове. Във военното поделение в кв. „Челопечене“ се взривиха 1400 тона боеприпаси. Инцидентът не взе жертви, но нанесе щети на имотите наоколо, а разпръсналите се осколки засегнаха ниви и други площи. Щетите бяха оценени на 8 млн. лева.

На 4 септември 1999 г. друг взрив в складовете на мини „Бобов дол“ отне живота на шест души – полицаи и пожарникари, отишли да гасят пламъците в склад с 50 тона тротил.