Силни експлозии избухнаха в частната фирма за утилизиране на боеприпаси „Берета Трейдинг” ООД на 7 километра от Петолъчката в посока Бургас.

18 души са пострадали, като осем от тях са все още в болниците в Сливен и Ямбол. Единият от мъжете е с черепно-мозъчна травма, другите са с обгаряния и гръдни травми. Наложи се и включването на бронирана машина, която да изведе от опасния район служител в тежко състояние – със счупени ребра и засегнат бял дроб.

Във фирмата се работи на двусменен режим, а по време на инцидента е имало 21 служители и четирима души от фирмата за СОТ. Първоначално пет души бяха в неизвестност, но двама са били намерени. Единият от тях е с 4 счупени ребра и е настанен в болница. Няма опасност за живота им.

Трима в неизвестност, утре ги търсят

За другите трима все още няма информация, заяви вътрешният министър Цветан Цветанов, който е на мястото на инцидента заедно с военния си колега Аню Ангелов. Двамата присъстваха на срещата на кризисния щаб. Самоличността на издирваните е установена и близките им ще бъдат информирани за това, добави вицепремиерът. Те се търсят с две бронирани машини, но издирването им беше преустановено през тъмната част от денонощието.

Утре работата ще продължи. Безпилотна летателна техника ще се включи в утрешното търсене на тримата работници. Тя ще бъде използвана и да се направят снимки на района, заяви Цветанов и добави, че има предпоставки за още взривове.

Издирваните са се намирали на най-опасното място - в цех 1. Там са обезвреждали боеприпаси, каза още вътрешният министър.

Цветанов допълни, че първият взрив е бил в производствения цех, като причината за експлозията най-вероятно е нарушена технологична дисциплина. Началникът на базата потвърди, че първият взрив е в цех, в който се разглобяват стари противотанкови гранати. Обектът е строен през 1986 г. и има 12 склада.

"Започва 24-часово наблюдение на района на взривовете. Ще се следи тяхната честота и амплитуда. Влизането на екипи в района ще стане 24 часа след последния взрив", добави Цветанов.

Вододайната зона се следи постоянно, като се взимат проби през няколко часа. Към момента няма замърсяване нито на въздуха, нито на водата, успокои вътрешният министър.

Евакуация на жителите на Горно Александрово

Три автобуса са евакуирали жителите на Горно Александрово в съседното село. Някои от хората напуснаха домовете си доброволно още след първите взривове. 100 души от село Лозенец пък се придвижиха самостоятелно до Стралджа. Там пък 50-ина души са се събрали в местното училище. Цветан Цветанов уточни, че в тези райони са изпратени допълнителни полицейски екипи, които да следят обстановката.

Районът е отцепен и е създадена 3-километрова зона за сигурност. Движението от пътния възел се отклонява по обходни маршрути.

Лекарски екип от София е в района, за да помогне на пострадалите.

Началото на ужаса

Първата вълна взривове започнала около 14.40 часа и е разтърсила близките населени места – Стралджа и Лозенец. Изпочупени били стъкла и витрини на заведенията и бензиностанциите, разположени на Петолъчката. След кратко затишие са последвали вторични експлозии, които продължават и в момента. На мястото, което е в гористата местност „Мараш”, се виждаха и огромни пламъци. Наложи се да бъде спряно газоподаването, тъй като в близост има газопровод.

По неофициална информация в поглебите на фирмата се съхранява голямо количество барут и тротил. По думите на Цветанов има сериозни количества взривове в складовете.

В късния следобед в района на Петолъчката започна да духа много силен вятър, заваля и дъжд, който според специалисти ще успокои обстановката. От БАН съобщиха, че са регистрирали земетресение с магнитуд 1,5 по Рихтер в района, което е предизвикано в резултат на взривовете.

Боеприпаси от Челопечене гърмят край Ямбол

Собственикът на склада Десислав Делев заяви пред bTV, че в него имало боеприпаси от Челопечене, които по договор с Министерство на отбраната фирмата е трябвало да обезврежда. „Берета Трейдинг” ООД има два договора с МО след спечелена обществена поръчка от август 2011 и февруари 2012, сочи проверка в регистъра на министерството.

Делев каза още, че категорично са спазвани всички процедури и че складовете не са претоварвани с боеприпаси, според въведения лимит от 100 тона на всеки отделен склад. Делев допълни, че боеприпасите са конвенционални, което означава, че няма опасност от обгазяване и отравяне за местното население.

Разследващи и в момента са започнали проверка дали са спазени процедурите за технологична безопасност и защо се е стигнало до взривовете. По информация на Делев взривовете затихват и няма опасност за населението в района.

Областният управител на Ямбол Димитър Иванов също обяви пред bTV, че риск за хората в околните населени места няма. Директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов съобщи, че според първите данни няма опасност за замърсяване на въздуха в района на взривовете.

Чужда агенция се обръща към военното наследство на България

В материала си към новината АФП припомня, че близо 15 000 тона амуниции на Варшавския договор - споразумението за колективна отбрана на страните от Източна Европа от времето на Студената война, се държат в складове на Министерството на отбраната на България и частни изпълнители, в очакване на унищожаването им. Липсата на средства обаче забавя този процес, допълва агенцията.