Мобилен кабинет за ваксиниране срещу морбили ще заработи от утре в столичния квартал „Христо Ботев”.

Мярка идва след като здравните власти съобщиха за трима нови пациенти, заболели от вируса – 19-годишна бременна майка с 2-годишното й дете, както и 9-месечно бебе са новите три случая с морбили. Настанени са в Инфекциозната болница.

„Тук се формира вероятно друго огнище. Но това са хора, които непрекъснато се движат, общуват. На практика те нямат личен лекар, или ако имат, той не може да ги контролира”, заяви доц. Атанас Мангъров.

И тримата пациенти живеят в столичния квартал „Христо Ботев”. Новината бързо обикаля домовете там. Така днес много от децата не са пуснати на училище.

Медицинската сестра в училището обаче успокоява – само няколко деца на 12 години нямат реимунизация.

„Аз работя цяла година върху това – всяка седмица уведомявам родители и лични лекари, аз ги подсещам”, каза медицинската сестра Ани Димитрова.

Марияна Иванова е здравен медиатор в квартала. Често се сблъсква с отрицателен отговор на въпрос към родителите дали ще ваксинират детето си. Работата й е да ги убеди в обратното.

„Когато успеем да повлияем на един - двама души, те да споделят добрия опит с другите, тогава ще се случи промяната”, заяви Марияна Иванова.

В следващите дни тя ще бъде част от мобилен екип, който ще търси неимунизираните, за да им бъде поставена ваксина.