Нови разкрития по схемата за имотните измами в София – три апартамента на 85-годишна жена са били под прицела на групата, разкрита в началото на миналата седмица. 

Имотите на Елисавета Ванкова са спасени като по чудо. Причината е, че мнимата сделка за трите апартамента е трябвало да стане с едно пълномощно и единствено това усъмнява много хора по веригата. В схемата на измамниците жената не е потърсила съвет от никого и така е станала лесна мишена, твърдят близките ѝ.

Ако има регистър на пълномощните на уязвими и възрастни хора, ще намалеят злоупотребите, а Нотариалната камара ще има по-голям контрол на документацията по време на сделките, твърдят нотариусите. Такава система има в 11 европейски страни.

„В този регистър обявяват лицата, които трябва да ги консултират при извършване на определени сделки с разпореждане с недвижими имоти, например за теглене на пари от банки и други”, посочи Димитър Танев от Нотариалната камара.

Вече има отпуснати европейски средства за изработване на регистъра. От правосъдното министерство обясниха, че чакат среща с Нотариалната камара тази седмица.