Бивш нотариус и трима представители на „сериозния криминален контингент” са с повдигнати обвинения за участие в престъпна група за имотни измами, присвоила над 20 жилища в София, стана ясно на брифинг на спецпрокуратурата днес.

Техни жертви са били възрастни, самотни и психичноболни хора, на чието име се издавали пълномощни и завещания. Откраднатите имоти са поне 23, сделките за 9 други са спрени от намесата на полицията.

Групата била разбита при спецакция в понеделник, като са били задържани общо 10 души. За шестима предстои прокуратурата да прецени дали ще бъдат привлечени като свидетели, или също ще носят наказателна отговорност.

В каса са били открити 50 000 лв., като тепърва експертиза ще установява мащаба на щетите, причинени от групата.

Началникът на СДВР Георги Хаджиев посочи, че първият сигнал за дейността на групата бил получен преди 7-8 месеца.

По първоначални данни измамниците са използвали различни тактики – манипулирали жертвите си да се подписват на празен лист или да упълномощават бандитите уж пред различни институции; съставяли документи с невярно съдържание и вербували лица за т.нар обстоятелствена проверка пред нотариус, по време на която казвали, че мнимите собственици владеят имота от над 10 г.

По думите на Хаджиев нотариусът „ги е подпомагал и чисто интелектуално – с консултации по отношение на документите, които трябва да бъдат подготвяни за конкретни сделки и при кой нотариус да минат тези сделки”.

Бившият нотариус Борис Янков е насочвал групата към определени нотариуси, които са изповядвали сделките. Янков е с отнети права още преди 9 години за извършени измами.

Задържани действащи нотариуси няма.

„Категорично няма данни нотариуси да участват съзнателно в изповядването на тези сделки. Казахме, че има бивш нотариус, който е участвал в организираната престъпна група, но настоящ нотариус, действащ към момента, да участва в тези схеми, нямаме такива данни”, каза Георги Хаджиев, директор на СДВР.

„Лицата, под различни предлози, са склонявани да подписват празни листи, за които те смятат, че става дума за пълномощни пред различни институции, социални помощи и такива, с които всъщност упълномощяват други лица, за да ги представляват пред нотариуси”, обясни наблюдаващият прокурор Ваня Христева.

Наблюдаващият прокурор посочи още, че откраднатите жилища са били прехвърляни на близки и роднини на престъпната група, както и на фирми, за да се прикрият последващите сделки с тях.