Специализираният съд задържа под стража престъпна група за имотни измами, разбита при съвместна акция на полицията и прокуратурата. В ареста остават четирима души, между които и бивш нотариус, участвали в схемата за незаконно придобиване на жилища на територията на София. Според обвинението те са присвоили над 20 жилища.

Техни жертви са били самотни възрастни и психичноболни хора. В момента съдът гледа мерките за неотклонение на четиримата от групата.

Според обвинението бившият нотариус Борис Янков е съветвал останалите трима в групата  – двама от тях са баща и син от малцинствата, и още един от малцинствата, всички с фамилията Янев.

В съделната зала бившият нотариус каза, че досега нито един от 15-те свидетели не е споменал неговото име като участник в престъпната група. Освен това, той имал само едно жилище от 40 квадрата.

В продължение на година четиримата са подготвяли фалшиви документи за изповядването на имотни сделки. Те са били собственост на самотни, възрастни или на хора с психични отклонения.

Жертвите са подписвали фалшиви завещания и пълномощни, обясниха от прокуратурата.

Бившият нотариус Борис Янков е насочвал групата към определени нотариуси, които са изповядвали сделките. За Янков се знае, че е с отнети права още преди 9 години за извършени имотни измами.

„Категорично няма данни нотариуси да участват съзнателно в изповядването на тези сделки. Казахме, че има бивш нотариус, който е участвал в организираната престъпна група, но настоящ нотариус, действащ към момента, да участва в тези схеми, нямаме такива данни”, каза Георги Хаджиев, директор на СДВР.

Екип на bTV стигна до една от жертвите.

Бившият таксиметров шофьор Богомил Дарков е сред жертвите на групата, според разследващите. Твърди, че не е подписвал никакви документи.

„Той си го е прехвърлил. Извади нотариален акт и вика – Аз, апартамента съм го взел. Единият е циганин, бял, Емо. Другият… и оня Емо, където си го е прехвърлил”, обясни Богомил Дарков.

Схемите за измамите са няколко:

„Лицата, под различни предлози, са склонявани да подписват празни листи, за които те смятат, че става дума за пълномощни пред различни институции, социални помощи и такива, с които всъщност упълномощяват други лица, за да ги представляват пред нотариуси”, обясни наблюдаващият прокурор Ваня Христева.

От полицията са предотвратили незаконното прехвърляне на 9 апартамента.

От прокуратурата искат най-тежката мярка за неотклонение и за четиримата – „задържане под стража”. До този момент все още не се чува думата на всички защитници, а нито един от обвиняемите не е дал и обяснения.