Руския външен министър Сергей Лавров с реакция след разследването на нашата прокуратура за взривовете в оръжейни заводи. Той се обърна към ЕС да провери търговията на оръжие и съхранението на боеприпаси в България и Чехия.

„Българската страна нищо ли не е видяла и едва сега, след като в Чехия се сетиха за събития от 2014 г., тя реши да надмине чехите и да се загледа много по-дълбоко в историческата ретроспекция? Или през цялото това време всички те са знаели какво се случва и по някаква причина, не са му предали гласност“, каза Лавров.

Междувременно от българското Външно министерство обявиха, че викат за разговор посланика на Руската федерация в София.

Прокуратурата свърза четири стари взрива във военни складове у нас с отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев, за което са обвинени руски агенти. От „ЕМКО“ обявиха държавното обвинение в лъжа.

Според държавното обвинение общото между четирите експлозии в различни райони на страната през последните 10 години у нас е, че унищожената продукция е собственост на „ЕМКО“ и Емилиян Гебрев. Според прокуратурата тя е била предназначена за износ в бивши съветски републики и, че взривовете са станали по идентичен начин.

В нито един от случаите няма жертви и пострадали.

Разследват се взрив в с. Ловнидол от 2011 г., два взрива в цехове на ВМЗ Спото край с. Иганово от 2015 г., пожар и експлозия в Мъглиж в 2020 г.

От свързаната с Гебрев компания нарекоха твърденията на прокуратурата неверни и заблуждаващи. Отрекоха също, че боеприпасите в Ловнидол са били за Грузия.

Досъдебното производство за взривовете е в спецпрокуратурата, а според журналиста Христо Грозев експлозиите са дело на секретна група на руското разузнаване.

„Общо осем души са били в България под прикритие, под фалшиви имена в периода от декември 2014 г. до юни 2015 г. Някои от пребиваванията им в страната съвпадат по време с взривовете“, казва той.

Възможно е да са имали помагачи у нас.

„В случая очевидно има една нишка – Русия да предотврати възможността на страни, с които тя влиза във военни конфликти, да се защитават, да защитават своя суверенитет и териториална цялост“, допълва Грозев.

Разследването продължава, а прокуратурата проверява и дали експлозиите имат връзка с взривовете в Чехия през 2014 г., осъществени със същия почерк и взели две жертви.