Има сходство по четири от случаите на взривове в складове и заводи за производство на взривни вещества, оръжия и боеприпаси през последните десет години у нас. Това заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева. 

Тя обясни, че първият случай, разследван от държавното обвинение, е от 12 ноември 2011 г. край с. Долни дол. Тогава е взривен склад, собственост на „ЕМКО“. Унищожено е било значително количество боеприпаси и взривни вещества, предназначени за грузинското Министерство на отбраната. 

„Установено е, че собственикът на търговските дружества, чиято продукция е била съхранявана в засегната складова база, е на българският оръжеен търговец Емилиян Гебрев“, добави Милева. 

Вторият случай е от 2015 г., когато край село Иганово е взривен склад за готова продукция на ВМЗ-Сопот. „Част от унищожената продукция, по информация  на Министерство на икономиката, също е собственост на търговско дружество „ЕМКО“, обясни говорителят на главния прокурор. 

Милева посочи, че третият случай отново е от 2015 г. Тогава е взривен цех за производство на боеприпаси в село Иганово на ВМЗ-Сопот. 

„На 31 май 2015 г. в сградата на бившия Институт по специална техника в София възниква пожар, който е предмет на разследване о друго досъдебно производство. Вследствие на пожара изгарят събраните досъдебни доказателства по делото за взривовете в складовете на ВМЗ-Сопот. Съгласно заключението на пожаро-техническата експертиза, пожарът не е възникнал в резултат на самозапалване“, допълни тя. 

Четвъртият случай е от 2020 г. край Мъглиш, когато е взривен склад за каспулдетонатори и капсулвъзпламенители на завод „Арсенал“ в Казанлък. 

„Предприятието „Арсенал“ представлява стратегически обект, от значение за националната ни сигурност. При четирите произшествия се наблюдават сходства, които в същото време ги отличават от останалите случаи на взривове на складове, през същия период, сочи експертиза на СОБТ. И при четирите случая при изследване на местопроизшествията на са установени конкретни причини, довели до взривовете“, каза Милева. 

Какви са приликите между инцидентите?

Милева допълни, че при разгледаните четири случая липсват жертви и пострадали.

„В разследваните случаи има предхождащ пожар, като работната версия е, че целта на предизвикването на пожара е намиращите се наблизо хора – да се оттеглят. Предполага се, че времевият период, необходим за потушаване на пожарите, е използван за задействане на зарядите“, уточни Милева. 

Говорителят на обвинител №1 каза още, че е установено, че задействането на зарядите във всичките случаи е ставало дистанционно, като при нито един от инцидентите не е открита техническа неизправност или друга причина за възникване на пожарите. 

„И при четирите взрива, унищожената продукция е била предназначена за Грузия и Украйна. Всеки един от взривовете е бил обект на разследване от съответните прокуратури в РБ. С оглед идентичността на организиране и изпълнение на взривовете, използваното взривно вещество и засегната продукция, досъдебните производства са обединени“, посочи тя. 

Каква е връзката с Емилиян Гебрев?

„От получена информация, по линия на международно сътрудничество, както и незабавната координация и действия на ДАНС, може да се направи обосновано предположение за взаимовръзка между взривовете, настъпили на територията на Република Българи, опитите за отравяне на трима български граждани и извършването на тежки престъпления на териториите на чужди държави“, обясни Милева. 

Тя припомни че за опит за умишлено умъртвяване на трима български граждани (б.р. сред които Емилиян Гебрев и сина му) за обвиняеми са привлечени трима руски граждани, които по данни на службите за сигурност – вероятно имат принадлежност към Главното разузнавателно управление на Руската федерация (ГРУ).

„В хода на разследването е установено, че шестима руски граждани са пребивавали на територията на Република България около датите на взривовете и около датите за опитите за покушението на Емилиян Гебрев. От така събраните до момента доказателства с висока степен на достоверност се налага изводът, че целта на действията на руските граждани е била пресичане на доставките на специалната продукция за Грузия и Украйна. (...) Използват се механизмите по линия на международно правно сътрудничество с Чешката република с оглед установяване на връзка между образуваното досъдебното производство на територията на Република България и провежданото разследване в Чешката република по повод взривени и унищожени складове за боеприпаси през октомври 2014 г. в Чехия, където се е съхранявала и продукция на търговското дружество ЕМКО“, каза говорителят на главният прокурор. 

От спецпрокуратурата уточниха, че разкриват подробности по разследването заради високия медиен интерес по темата през последните дни.

„Като главен прокурор аз съм висш административен ръководител, подобно на председателя на Върховния касационен съд г-Панов и председателя на Върховния административен сън г-н Чолаков и не мога да давам указания, и да се меся в работата на отделните магистрати. Но аз съм тук, за да ги окуража, в частност колегите от Специализраната прокуратура и ДАНС“, каза обвинител №1 Иван Гешев.