Боеприпаси на българската компания "ЕМКО" не са били взривени при инцидента в чешки складове, за който Чехия обвинява руското военно разузнаване. Това става ясно от позиция, разпространена от фирмата на бизнесмена Емилиян Гебрев.

Снимка: btvnovinite.bg

От "ЕМКО" прилагат кореспонденция със собственика на чешките складове, където са били съхранявали техни муниции.

В писмо от 4 ноември 2014 г., тоест 20 дни след взривовете, чехите настояват българската фирма да си прибере боеприпасите.

Снимка: btvnovinite.bg

Това писмо е потвърждението, че количествата боеприпаси на "ЕМКО" преди и след взривовете са едни и същи, т.е. те не са били взривени, коментират от фирмата на Гебрев.

"Не е вярно, че "ЕМКО" е отричала търговски отношения с Украйна. Това, че не сме го тръбяли е съвсем друг въпрос. В периода на конфликта ние сме имали само един договор за доставка на боеприпаси, който е бил нищожна част от международната помощ за Украйна. Износът е бил извършен директно от България, като материалите са изцяло произведени от няколко български фирми, вкл. от "ЕМКО". Този договор е бил напълно легален в ЕС, преминал е цялата разрешителна процедура на тогавашното българско правителство в самия край на 2014 г. и е бил само частично изпълнен до края на февруари 2015 г., с прилагането на Минските договорености", се казва в позицията на фирмата на Гебрев.

Кореспонденцията между "ЕМКО" и собственика на складовете в Чехия е част и от новото разследване на "Белингкат". От изданието отбелязват, че според писмата не е имало намерение боеприпасите да бъдат изнасяни и местени.

Същевременно разследващият сайт пише, че „българската компания е играла решаваща роля за увеличаване на отбранителните способности на Украйна, тъй като е една от двете фирми в ЕС, които произвеждат този тип боеприпаси, съвместими с оръжията от съветската ера  (…), а другата е била под руски контрол“.

Според "Белингкат" има вероятност руските агенти да не са знаели, че складираните боеприпаси няма да бъдат изнасяни и да са организирали взрива на складовете превантивно.

Авторите на публикацията отбелязват, че в същия период е имало и взривове във военни заводи в България и според тях съществува прилика с експлозиите в оръжейните складове в Чехия.