„В статия на „Ню Йорк Таймс“ отново се правят внушения за възможна „украинска връзка“ около опита за убийство на тримата български граждани и взривовете в Чехия, обявиха в прессъобщение от оръжейната фирма на Емилиян Гебрев - „ЕМКО“.

През 2015 г. бяха отровени оръжейният бос, синът му Христо Гебрев и един от изпълнителните му директори Валентин Тахчиев. Експлозиите във военен склад в Чехия, станали повод за дипломатически скандал между Прага и Москва, се случват шест месеца по-рано. В статията на „Ню Йорк Таймс“ се търси връзка между събитията. От „ЕМКО“ са категорични, че такава няма.

„Цитират се неназовани „украински“ източници, според които, „за да се попречи на руски симпатизанти в българското правителство да блокират доставките за Украйна, сандъците с муниции са били маркирани да изглеждат като че ли са предназначени за Тайланд“. Това твърдение не отговаря на истината“, допълват от оръжейната фирма. 

„Що се отнася до случая с т.нар. „Български Новичок“, а именно опита за покушение срещу трима български граждани, разследването отдавна е на практика спряно от прокуратурата, след многократни опити то да бъде заметено, насочено в други посоки или просто забравено“, пише още в позицията.

В отговора на „ЕМКО“ пише още, че всички налични документи доказват, че няма връзка между оръжейната фирма и взривовете в чешките складове.

„Досега е безспорно установено единствено това, че едни и същи агенти на едно и също подразделение на ГРУ, както се твърди в медиите „подразделение 29155“, са били причастни към терористична дейност в Чехия през 2014 г., в България през 2015 г. и във Великобритания през 2018 г.“, пишат още те.

В позицията се допълва, че не е известно Скрипал и неговата дъщеря да имат нещо общо с Украйна.

„Добре би било да се напомни също, че и до днес не е известно дали са разследвани взривовете в България на 21 март и 15 април 2015, които също нямат нищо общо с „ЕМКО“, пише още в позицията им.

От „ЕМКО“ отправят покана към автора на статията в „Ню Йорк Таймс“ Майкъл Шуърц лично да се запознае с цялата документация по случая. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!