Прокуратурата изнася неверни факти за взривовете в оръжейни складове и заводи в България. Това се казва в официална позиция на „ЕМКО“ след брифинг на държавното обвинение за разследване на връзка между тези инциденти и отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев.

От компанията на оръжейния производител съобщават, че наистина, както съобщава държавното обвинение, на 12 ноември 2011 г. в склад на „ЕМКО“ в Ловнидол е избухнал взрив в едно от помещенията, но „не отговаря на истината днешното твърдение на прокуратурата, че взривът е предшестван от пожар“. Освен това „откровена лъжа е заявлението, че боеприпасите са били предназначени за където и да било за износ, в т. ч. за Грузия. Тази лъжа лесно се установява с налични документи“.

От „ЕМКО“ съобщават, че „през ноември 2013 г. прокуратурата е прекратила разследването за причините за взривовете“ в Ловнидол.

„Също така откровена лъжа е заявлението на прокуратурата, че „ЕМКО“ има нещо общо с взривовете във ВМЗ Сопот. Тази лъжа също лесно се установява с налични документи“, пише в позицията на компанията.

Оттам отбелязват, че „заводите и складовете им са стратегически обекти от значение за националната сигурност, съгласно постановление на Министерски съвет“.

„Възниква въпросът защо прокуратурата на Р. България се опитва да заблуди българската и международната общественост с неверни факти? Какво е правила българската прокуратура всичките тези години по разследванията на взривовете? Защо отново се опитва да си измие ръцете с „ЕМКО“ вместо да търси истинските причини и виновници за тези терористични актове?“, пишат от компанията на ГЕБРЕВ.