На първо място се страхувам, че под похлупака върху КТБ ще остане дупка – както искате го разбирайте. На второ място, страхувам се, че под похлупака ще се окажат много хора, които са се хранили от тази дупка. В крайна сметка, ще дойде един момент, в който много хора ще бъдат призовани като свидетели и мисля че тогава ще стане ясно кой, защо и как.

Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров в студиото на „120 минути” в коментар за казуса с Корпоративна търговска банка.

На въпрос за кои лица става дума, той подчерта, че „финансовият интерес няма партиен цвят или вид на убеждение”.

Обвинител №1 призова управителя на БНБ Иван Искров да направи публичен одитния доклад за състоянието на трезора. „Може би ще стане ясно кой е крив и кой е правия – дали сме действали ефективно, защото е имало типично криминален, а не финансов процес и дали сме обслужвали нечии интереси”, посочи Цацаров, като подчерта, че не е запознат със съдържанието на документа. „Следващата седмица ще е много гореща, повярвайте ми”, заяви обвинител номер едно.

По отношение на действията на прокуратурата, той беше категоричен: „Не аз съм избирал свързани лица и фирми да бъдат регистрирани на един и същи адрес на управление. (...) Не действахме елегантно, ще каже някой, но действахме ефективно. Прокуратурата действа така – тя действа с претърсвания, действа с разпити, действа с изземания на документи”.

Той категорично отрече прокуратурата да е заела страна в чужд конфликт, като напомни статиите в „един политически и икономически седмичник”, които през последните две години представили точни данни за свързаните лица и кредитополучателите в КТБ и запита дали и изданието, както и сезиралите ПРБ граждански активисти са действали в услуга на Делян Пеевски.

Пеевски и Василев, Пеевски срещу Василев

Сотир Цацаров беше категоричен, че срещу Делян Пеевски, Цветан Василев и Николай Бареков са извършени всички действия, за които се настоява в сигнала на „Протестна мрежа”. Той напомни за данъчните задължения на свързани с депутата от ДПС фирми и посочи, че има констатации на данъчните органи по отношение на лидера на ББЦ, като обаче там актовете не са влезли в сила.

„Първоначално въпросите бяха какво ще предприемем срещу Василев, Пеевски и Бареков. После стана какво ще предприемем срещу Василев и Пеевски, после стана – какво ще предприемем срещу Пеевски”, коментира главният прокурор.

По отношение на намиращия се в Сърбия Цветан Василев и предложението да бъде разпитан чрез видеовръзка, Цацаров посочи, че „за да може да дадеш обяснение като обвиняем, първо трябва да си обвиняем”.

 

„Българското законодателство не позволява сделка с обвиняем – за жалост, бих казал. (...) Българското законодателство за съжаление не познава фигурата на т.нар разкаял се обвиняем. Не свързвам думата „разкаял се” с Цветан Василев, просто това е популярният термин, който се използва. Не може да си обвинен, да си решил да сътрудничиш на производството и да станеш свидетел”, подчерта Цацаров.

По думите му законът дава възможност обвиняем с важни показания да бъде защитен, макар до момента единствените информации за риск за живота на Цветан Василев да идват от защитата му в медийни изказвания.

По отношение на т.нар „убийци” на Делян Пеевски, които бяха арестувани и след това – освободени, Цацаров призна: „Казах, че това беше грешка, твърде срамна грешка за прокуратурата”. Той обаче посочи, че законът не му позволява да търси отговорност на обвинителя, станал автор на „такава глупост”.

Цацаров призна, че се познава с Пеевски от депутатските му години. По думите му той само един път е идвал в съдебната палата „носейки карта на председател на ДАНС, директно след избора”. Главният прокурор многократно отрече да е „човек на Пеевски”, въпрос който му беше зададен няколко пъти от водещия Светослав Иванов.

За честта на една прокуратура

Сотир Цацаров се определи като „търпелив човек, даже в някои моменти съм по-търпелив, отколкото трябва”. По повод скорошни критики на работата му от страна на Румен Петков и Радан Кънев, той напомни за срещите на първия с „оперативно интересни братя” и призова втория да осъзнае, че предизборната кампания е приключила.

Той подчерта, че ще се съпротивлява на всички опити прокуратурата да бъде извадена от съдебната система.

„Никой не харесва силна прокуратура, която общо взето се опитва да си върши работата. На огромната част от политиците им е удобна безлична прокуратура – слаба, подчинена, слушаща. Ако това искат да направят с това, което наричат съдебна реформа, те ще си го направят. Само че ще му берат плодове – 3-4 години и ще му берат плодовете, а те ще са горчиви”, категоричен беше Цацаров.

Той посочи, че му се поставят етикети като „човек на Пеевски”, „човек на Цветанов” и др. заради това, че не е действал, както политиците са искали от него.

„Това, което за мен е важно, е да работя според собствените си разбирания за добро и зло. Ако не работя според собствените си разбирания за добро, зло или начин, по който трябва да си върша работата, сигурно имам някакви сили да стигна до мисълта, че не я върша като хората и не съм за нея”, заяви обвинител №1.

Той коментира, че е по-добре главният прокурор да има 5-годишен мандат, а годишният му доклад пред Народното събрание да съдържа не цифри, а ясен отчет за свършеното през последните 12 месеца.

Гледайте целия разговор във видеото!

 • Делото "КТБ" започва на 13 декември в спецсъда
 • Няколко хиляди страници по-късно, ще има ли възмездие за КТБ?
 • Иво Прокопиев: КТБ струва две години работа на цялата държава
 • Корнелия Нинова: „Моделът КТБ” е огледалото на прехода
 • Съдия Виржиния Петрова ще гледа делото за КТБ
 • Адвокатът на Цветан Василев: Не очакваме справедлив процес
 • Прокурорът по делото „КТБ”: Пеевски не е сред обвиняемите, както и Путин и Обама не са
 • Прокуратурата подробно разказа как Цветан Василев се възползвал от парите на КТБ
 • Делото „КТБ” влезе в спецсъда
 • Днес трябва да излезе многотомникът „Обвинителен акт за КТБ”
 • Синдиците на КТБ публикуваха пълен списък на некоректните длъжници
 • Директорът на КТБ вече не е обвиняем за присвоени 206 млн. лв.
 • Цветан Василев ще се сдобие с ново обвинение
 • Цветан Василев пред белградския съд – епизод пореден
 • Цветан Василев се изправя пред сръбския съд
 • И български счетоводители могли да направят доклада на AlixPartners
 • Отложиха делото срещу Цветан Василев, бил болен
 • 19 070 лв. е била заплатата на управителя на БНБ Иван Искров
 • Екатерина Захариева: Казусът КТБ е тест за правосъдната система
 • Цветан Василев на разпит пред съда в Сърбия