Според изчисленията на обвинението, щетите от "Модела КТБ" са за почти 5 милиарда. Как се стига до тази сметка?

Прокуратурата определя като щета заема, който държавата отпусна на  Фонда за гарантиране на влоговете за плащане на депозити от КТБ. В държавното обвинение явно не са разбрали, че заемът от 1,7 млрд. вече е почти върнат при това със сериозни лихви.

Натрупаните пари в самият фонд, с които бяха  покрити гарантираните депозити са около 2 милиарда лева. Реалната загуба е за вложителите – 1 милиард.

Снимка: bTV

Според експерти, за да се докаже присвояването чрез отпусканите заеми, трябва да се търси отговорност и от управителите на фирмите, през които минава източването.

В 150 страници, специално синтезирани от 100 пъти по-големия обвинителен акт, прокуратурата проследява източването на банката чрез отпускане на кредити. фирмите, през които минават парите подредени в групи -  действащи компании, но и кухи фирми. И такива които са без заеми от КТБ, но пък са собственици на "кухите дружества" – касички.

Като „Аквафинанс”, която е параван за „Интерфинанс-инвест”, управлявана от един от основните свидетели по делото – личният финансист на Цветан Василев Бисер Лазов. Самата „Интерфинанс” изненадващо я няма в списъка на прокуратурата. А на адреса на фирмата-майка не знаят за нея.

Според експерти прокуратурата трябва да търси и поставените лица като Бисер Лазов.

„Ще се търси престъплението от това, че чрез получените кредити фирмите са осигурявали пари на каса на Цветан Василев и той от там ги е присвоявал. Тогава обаче, питам аз, кой е слагал подписа.
Цветан Василев не е представител на фирма който да отиде и да подпише този документ. Добре, прокуратурата може да преследва и зелени човечета може да преследва, но как ще го докажат в съда”, коментира журналистът Петър Илиев.

И обвиненията към банкери за присвояване чрез кредитиране трудно биха били доказани: „Аз не знам някой да може да бъде осъден за това че е извършвал това, за което е нает”.

Според финансисти най-смущаващото по казуса КТБ всъщност се случва в месеците след затварянето й. Този период остава встрани от разследването, поне засега.

„Много от активите на банката бяха присвоени, не съвсем незаконно, намериха форма така, че да не останат в баланса на тая банка. Имаше много смущаващи неща които показват че банката е трябвало да бъде унищожена, дали е така дали не, те сега трябва да доказват”, посочи бившият финансов министър Христина Вучева.

А прогнозата за края на делото е за след 15 години – и приключване по давност. Така обвиняемите нямат право да съдят държавата, но пък и няма да бъдат оневинени.