150 милиона лева загуби от оборот на седмица в строителството заради коронавируса. Прогнозата е на Браншовата камара.

Снимка: bTV

Кристиан е отговорен за организацията на строителството на  сграда. Признава, че е притеснен, защото в сектора работи и съпругата му, а семейството им е 5-членно:

Снимка: bTV

„Нормално е да се притесняваме всеки човек разчита на заплатата си, за да си издържа семейството“, заяви Кристиан Георгиев, организатор „Строителство“.

Успокоителното за него е, че засега няма забрана за дейност в строителството и работата на обекта върви.

Мениджърите в компанията вече срещат трудности - сградата чака асансьор от Италия, а сроковете за доставката са неясни:

„Ако не дойде асансьорът, ние не можем да въведем в експлоатация сградата, не можем да вземем акт 16 съответно не можем да си реализираме средствата по продажбите и влизаме в огромна забава“, обясни Диана Глосова, управител на строителна компания.

Снимка: bTV

Плочки, мазилки, елементи от довършителните работи също пристигат от чужбина и доставката им е предизвикателство. С основните материали проблем няма: 

„Складовете за строителни материали имат строителни материали и все още отговарят на изискванията ни“, обясни Глосова.

Икономисти чертаят недобър сценарий за сектора:

„Целият обем на строителството за тази година вероятно е някъде около 4,8 млрд., т.е. това е сумата, която е под риск, защото не се знае за колко време ще продължи пандемията. Ако имаме спиране на  всякакви сделки, то нищо от това, което е в работен вариант няма да бъде завършено“, поясни икономистът Красен Станчев.

Над 252 хиляди са били заети в строителството миналата година. Секторът обаче е свързан и с много други като транспорт, логистика, складове.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 668 41 160 1 528
Света 6 884 943 44 622 399 001 3 375 437
Заразени* Нови Починали
България 2 668 41 160
Света 6 884 943 44 622 399 001
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer