„Мерките на правителството са в два пакета - едните са социално икономчически, които са изцяло финансирани от бюджета. Те са в размер на 1,163 млрд. лв. Има и една втора група от мерки, които са за 1,8 млрд. лв. Те ще бъдат изпълнявани чрез Министерството на икономиката". Това обяви новият икономически министър Лъчезар Борисов, след провелото се заседание, на което са обсъдени мерките с бизнеса и с лидера на НФСБ Валери Симеонов.

„Тези 1,8 млрд. биха могли да нараснат с още 400 млн. лв., които ще бъдат от програмата на REACT-EU“, обяви Лъчезар Борисов и добави, че с тези средства ще може да се подпомогне бизнесът у нас, както и да помогне за възстановяването на родната икономика.

Новият министър на икономиката Лъчезар Борисов и работодателите се договориха да се ускори подпомагането на фирмите, засегнати от корона кризата. 

Средствата ще бъдат „освободени до края на годината“, съобщи министърът.

Досега разглеждането и одобрението на проекти се е бавело заради сложни процедури. Ще се обърне и специално внимание за опростяване на процедурата за безвъзмездните средства, за които са заделени 750 милиона лева.

"За пръв път управляващия орган е изправен пред такъв стрес тест. Имаме 27 хиляди заявления", съобщи министърът.

Борисов подчерта, че по време на заседанието с работодателите министерството и бизнесът са постигнали съвпадения по мерките на 85-90%. Останали са няколко „отворени теми“, които ще бъдат решени в рамките на няколко дни. Министърът обяви, че ще се наложат и законодателни промени по отношение на някои от мерките.

Трябва да бъдат направени промени в Закона за инвестициите и да се въведе регионален елемент, заяви министърът, който заяви, че инвестициите са акцент в неговата програма и една от мерките е за насърчаване на съществуващи инвестиции и 56 проекта за 700 милиона лева и над 8000 работни места.

Снимка: БГНЕС

Лъчезар Борисов обяви още, че в министерството на икономиката откриват горещ телефон за сигнали, както и че на всеки две седмици ще прави публичен отчет пред обществото, с което цели работата на ведомството да стане прозрачна.

Министърът е предложил на работодателските организации да се включат в надзорен орган за разпределянето на средствата от ЕС.

От своя страна лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви, че подкрепя новата заявка за работа на министерството и обеща да съдейства за реализирането на мерките.

„След август ще се реализират законодателните промени, и ако се наложи парламентът ще бъде свикан извънредно, въпреки че през този месец той е във ваканция“, каза Симеонов.