Окончателно - само държавата ще организира лотарийни игри. Това реши парламентът, който прие на второ четене промените в Закона за хазарта.

Финалното решение на депутатите е само Държавният спортен тотализатор да организира лотарийни игри. Талоните ще бъдат иззети и унищожени, а депутати препоръчаха на хората да спрат да купуват билети. Промените в Закона за хазарта влязоха извънредно в дневния ред на парламента, след като вчера бяха приети от бюджетната комисия.

Предлагам в днешното заседание да бъде включено разглеждането на второ четене на Закона за хазарта. 

Промени приети за минути. Щом законът влезе в сила, няма да се продават талончета. Държавата не гарантира, че тези, които чакат печалби, ще си ги получат. Късметлиите трябва да си търсят парите от частните лотарии.

Снимка: bTV

„Не е редно държавата да се меси в тези частно- правни отношения, да заведат частни дела, ако трябва“, коментира Валери Симеонов, депутат от ОП, НФСБ.

„Разписани са текстовете в закона, за да бъдат защитени интересите на всички и ако има някаква допълнителна законодателна празнота, смятам, че ние сме на разположение да реагираме“, заяви Даниела Дариткова, председател на ПГ на ГЕРБ.

Вносителят на промените уточни, че вече в ръцете на държавата лотариите няма да се дават на трети лица.

„Изрично е забранено концесионирането и това го има в закона, Спортният тотализатор ще си остане завинаги, хазарта си остава държавен, няма основание за притеснения за преразпределение на пазара“, обясни Симеонов.
 
Промените станаха факт без дебати.

Снимка: bTV

„Подкрепяме ограничаването на лотарийните билети, подкрепяме и да се ограничат и агресивните реклами, не намираме достатъчно гаранции за т. нар. одържавяване на този бизнес“, коментира Крум Зарков, депутат от БСП за България.

Забраната за частните лотарии трябва да влезе в сила следващата седмица щом промените бъдат публикувани в Държавен вестник.