Новината, че учениците отново могат да учат от вкъщи,  предизвика вълна от коментари и раздели мненията на две. 

Докато директорите се обявиха "за" новите по-строги мерки, родители се тревожат кой ще се грижи за децата вкъщи и какво ще се случи с доходите им, ако те самите останат у дома. 

Ако  промените станат факт, училищният звънец ще спре да бие поне до Коледа. Връщането на учениците у дома предизвика бурни реакции в социалните мрежи. 

Първи с позиция излязоха от Съюза на работодателите в образователната система. Те обявиха, че подкрепят предложените по-строги мерки. 

След онлайн обучението през пролетта, сега системата е подготвена, казват директорите. 

Допреди дни образователните власти говореха как най-доброто обучение за учениците е присъственото, но сега вече има промяна в позицията. 

"Ситуацията от миналата седмица напълно се различава от тази. Трябва колегите да работят по-гъвкаво, с повече разбиране към децата“, обяснява Иван Стоянов – директор на на столичното 138 СУ "Проф. Васил Златарски".

"Предостави се възможност при синхронно обучение в електронна среда да се поставят оценки и отсъствия, а при асинхронно да се отчита ангажираността и участието на ученика", припомнят от Министерството на образованието. 

И докато едни приветстват по-строгите мерки, други се притесняват от промените.

Весела има две деца, едното момиченце на три и половина година в първа група в детската градина. 

"За момента тя е спряна от градина заради вирусите така или иначе, но аз мога да си го позволя, защото съм по майчинство, за всички останали родители – работещи, просто не знам как ще се справят с едно такова цялостно затваряне на държавата?!", коментира Весела.

Детска градина в Бургас обмисля интерактивни игри и онлайн забавления за децата. "Учителите са обучени, те разработват съответно ситуациите и при нужда биха се включили веднага онлайн", казва Катя Мишева, директор на ЦДГ "Вълшебство" в Бургас. 

Новите мерки поставят сложна дилема пред майката на двама ученици Таня Вълчовска - да напусне новата си работа или да излезе в неплатен отпуск, неясно докога. "Как ще се справяме, бащата на децата също е на работа, ние живеем сами, ако не ходя на работа, ако баща им не ходи, как ще оцелеем", притеснява се жената.

Министерството на труда и социалната политика уточни, какви ще са помощите за родители.

  • Помощ ще има за семейства с деца до 14 години, които се обучават дистанционно.
  • За семейства с едно дете тя ще е 610 лв., но за месец, с две и повече деца -915 лв.
  • Доходният праг се увеличава на 915 лв. на член от семейството.
  • Ще се взема предвид доходът му за месеца, в който са въведени ограничителните мерки.
  • И още - помощта се полага , ако поне единият родител e в неплатен отпуск или е без работа, но няма право на обезщетение или то е по-ниско от минималната заплата.
  • На парите имат право и самоосигуряващи се родители, които не упражняват дейността си, заради мерките в пандемията.  

От синдикат "Образование" към КТ Подкрепа подкрепят затварянето на училищата, но само за до Коледа, а в никакъв случай до март догодина. По думите им така ще се предпазят работещите в сферата на образованието.

През месец октомври правителството отпусна допълнителни 14 млн. лева за снабдяване на държавните и общинските училища с преносими компютри. Училищата ще закупят 16 000 устройства, от които 12 000 за ученици и 4 000 за учители, за да обезпечат учебния процес.