Голяма част от гимназистите се връщат в класните стаи.Макар и за няколко дни, те ще бъдат задължени да носят маски.

Преди здравният министър да обяви затварянето на училищата, днес големите ученици се върнаха в клас. Както става ясно - само за седмица, но при по-строги мерки.

Ако досега маските бяха задължителни само в общите помещения, днес те ще се носят и в класните стаи на учениците от 5. до 12. клас, докато са в учебен час.

Част от родителите не пуснаха децата си на училище, те настояват за оналйн обучение. 

Първи ден в клас след седмици на обучение от вкъщи. Във Враца това предизвика струпване на деца. Две деца са без маски и се наложи да си купят, а цената се оказа двойно по-висока, отколкото в аптеките. 

Маските разделиха учениците в цялата страна – едни са съгласни да ги ностят, други – не. 

Част от родителите и учителите застанаха зад промените. „При всяко междучасие децата взимат якетата, отиват навън, дишат, прозорците са отворени“, обясни Цветелина Кирилова, преподавател. 

Смятам, че трябва да се носят маски, защото това е мярка за предпазване от заразяване, посочва майката на ученик.

Носенето на маски в коридорите остава задължително. Изключенията са за устното изпитване и часовете по физическо. 

Изключения се допускат за отделни ученици, на които по здравословни причини, удостоверени с медицински документ, е препоръчано да не носят лични предпазни средства за лице. 

И докато много от учениците се върнаха в клас, родителите на някои не им позволиха. Росен, бащата на две момичета, не ги пусна на училище. „По-добре е здраво и щастливо семейство, отколкото високообразовани сираци!“, смята бащата. 

Учениците от 5. до 12. клас в Пловдив и региона ще продължат да учат онлайн и през следващите две седмици. Това реши на извънредно заседание Областният кризисен щаб.