50 студенти от Великотърновския университет ще заместят учители, заразени с COVID-19 в цялата страна. В няколко училища във Велико Търново четвъртокурсници от университета вече влязоха в класните стаи.

"Към момента в училището отсъстват шестима учители - петима по здравословни причини", каза Ангел Янчев, директор на средно училище "Вела Благоева" във Велико Търново. "Още през август министърът на образованието предложи по-активно да използваме студенти", допълни той.

"Отличниците на Великотърновския университет са при нас - петима досега", каза директорът на училището. "Възлагал съм на студенти учителска работа в предходни години най-вече на дефицитни специалности - английска филология, испанска филология", допълни Янчев.

"От две седмици съм вече в училище. Притесненията идват оттам, че не знаеш как ще те приемат децата и дали ще успееш се докажеш сред колегите", разказа пред камерата на bTV Галя Кънчева, която учи предучилищна и начална педагогика във Великотърновския университет.

"Възползвах се от тази възможност да мога да приложа научено в университета на практика", обясни Преслав Николаев, който в момента преподава физическо възпитание в училището.

"Чувство на пълноценност и на споделеност" - това е усещането от преподаването за Йордан Райков, който в момента е заместващ учител по история в СУ "Вела Благоева".

"Родителите ни приеха достатъчно сериозно. Всички заместващи студенти са най-добрите в своите дисциплини. Заместващите студенти далеч не са случайни хора", допълни той.