Студенти заместват учители на първа линия в търновските училища. Четвъртокурсниците влизат в класовете, където преподавателите са болни или под карантина.

Снимка: bTV
В училище "Емилиян Станев" бъдещите учители са в класните стаи от няколко дни.
 
Стефани Кънева е учила тук от 1. до 12. клас.

„Не се притеснявам, защото аз съм избрала тази професия. Това е изключителна възможност за мен като незавършил студент да започна да работя като редовен учител“, казва Стефани Кънева, студентка във ВТУ "Св.св. Кирил и Методий",

Снимка: bTV

При лекции онлайн Габриела от Варна, Станислава от Разград и Петя от Тетевен се връщат в студентския град, също за да покриват нуждата от учители.

"Моите притеснения бяха дали децата ще ме приемат", споделя Петя Чернева, студентка във ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий"- Велико Търново.

"Как ще се чувстват те с мен, но това мисля, че беше само първия ден“, казва Габриела Минчева, студентка във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" -  Велико Търново.

Снимка: bTV

"Много добре осъзнати сме вече и разбираме, че трябва да си помагаме. А този вирус смятам, че ще ни научи точно на това - да бъдем единни и възможно най-много да си помагаме", обясни Станислава Стефанова, студентка във ВТУ "Св.св. Кирил и Методий" - Велико Търново.

Снимка: bTV

Заболели от COVID, под карантина или по други причини от училището вече отсъстват 18 учителя. Часовете на шестима от тях покриват студентите.

"Това са млади, много амбициозни, много талантливи колеги", заяви Кина Котларска, директор на СУ "Емилиян Станев"- Велико Търново.

Доброволците са с препоръка от университета, а часовете в училище ще им бъдат признати за практика.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!