Възпитаник на гимназия в Кюстендил дари лаптопи за учители и ученици, защото не одобрява обществената поръчка на държавата. Така бизнесменът Димитър Димитров реши да се отблагодари на училището, което е завършил.

За учебното заведение образователното министерство отпуска 12 хил. лв. за нови устройства – 3 за учители и 11 за ученици. За децата, обаче, не могат да бъдат по-широки от 310 мм – така ще им се налага да се взират в по-малки екранчета.

Снимка: btvnovinite.bg

„Малките устройства са дефицитни и ги няма в България, като на нас ни се щеше да бъде в горния диапазон на характеристиките, тоест с повече памет, с по-голям диск и т.н.“, обясни Димитър Димитров.

Бизнесменът мислил да кандидатства по поръчката за училищни лаптопи. Предлага за същите пари да осигури по-големи, а разликата в цената – да е за негова сметка.
 
Директорът на ПМГ „Проф. Емануил Иванов“ в Кюстендил - Елена Стоилова разказа, че нещата са се развили мълниеносно. Техниката е пристигнала при тях за ден. 

Снимка: btvnovinite.bg

Критериите на МОН са еднакви за всички училища – големината на екрана не била сред ключовите. „Да са водоустойчиви, удароустойчиви, с тъч екрани – лесният пренос от училище-вкъщи и обратното е важно“, обясни Борис Герасимов, директор на Дирекция „Информационни технологии“.

Според Александър Ангелов, партньор на „Гугъл“ за образованието в България, устройствата трябва да са евтини и здрави, за да могат директорите спокойно да ги дават на учениците, ако те нямат лично устройство у дома си.

Снимка: btvnovinite.bg

Междувременно Димитър решава направо да дари лаптопи за Кюстендилската гимназия. В социалните мрежи бизнесменът призовава, който може да дари на училищата. И е чут веднага. Лекар, работещ в София, се отзовава.