И максималните температури днес останаха под нулата, а прогнозите са да падат още. Днес най-студено беше в Разград – минус 8 градуса, в Шумен и Силистра – по минус 7.

В градовете, които преди 6 години имаше рекордни студове – Кнежа, Свищов, Ловеч и Плевен, днес термометрите показаха минус 6 градуса.

Свищов води в класацията за снежна покривка – 61 см. В Русе тя е 32 см, а в София снегът е до 22 сантиметра.  

Орлин Георгиев ръководи специализираните измервания в Института по метеорология. С колегите си по няколко пъти дневно следи температурата, а на обяд тя е минус 4 градуса.

„Напълно нормално е, ние сме в такава климатична зона, имаме 4 сезона, даже напълно можем да кажем, че последната зима ни разглези”, коментира той. 

Дежурният синоптик в БАН прогнозира утре на повечето места минимални температури от минус 12 – минус 17 градуса и сняг в Североизточна България.

„Най-ниските минимални температури очакваме след изтеглянето на този циклон, когато и облачността ще се поразкъса, и в четвъртък сутринта, на 1 март, очакваме най-ниските минимални температури, когато на места ще са около минус 15, възможно е да има и по-ниски”, отбеляза Марияна Попова. 

Студът влияе най-зле на най-големия орган в тялото ни – кожата. Зачестили са оплакванията на пациенти с псориазис и екземи, сподели дерматологът д-р Иван Пеев.

„Ниските температури унищожават нашата бариерна функция на кожата. Това е един водно-липиден слой, който от студа и агресивните температури постепенно намалява”, посочи той. 

Профилактиката е с хидратиращи кремове, препоръчват дерматолозите.

Красивата страна на студа пък може да видите с помощта на сапунен мехур при минусови температури.

Ако днес ви е било студено, не забравяйте, че през зимата на 2012 г. имаше 4 дни с рекордни студове – до минус 30 градуса в Кнежа и снежна покривка, достигаща 1 метър в някои краища на България.